Η ονομασία ” Μοσχάρι Λεμονάτο …της Μαμάς” ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις και δημιουργεί προσδοκίες για μια ζεστή , σπιτική γεύση . Αυτή η παραδοσιακή συνταγή προσφέρει μια γευστική εμπειρία γεμάτη νοσταλγία. Η αρμονία γεύσεων και υφών, σε συνδυασμό με τα αχνιστά αρώματα του λεμονιού και του δεντρολίβανου, συνθέτουν ένα πιάτο που αγγίζει τις αισθήσεις. Το μοσχάρι βυθισμένο σε μια βελούδινη λεμονάτη σάλτσα είναι έτοιμο να πλαισιωθεί από ρύζι ή πατάτες.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για το Κρέας και το Μαγείρεμα:
- 1 κιλό – Μοσχαρίσιο κρέας (κομμένο σε φέτες)
- 1/2 φλιτζάνι – Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 μεσαία – Κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 σκελίδα – Σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- 2 κλαράκια – Δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα)
- 1 φλιτζάνι – Ξηρό λευκό κρασί
- 700 ml – Νερού (ή ζωμού)
- 1 κουταλιά σούπας – Θαλασσινό αλάτι
- Ανάλογη – Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το Δέσιμο της Σάλτσας:
- 1/2 φλιτζάνι – Χυμό λεμονιού (φρέσκος)
- 1 1/2 κουταλάκι – Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες
Α. Σοτάρισμα και Άρωμα:
Πλένετε και κόβετε το μοσχάρι σε λεπτές φέτες. Αφήστε το να στραγγίσει ή να στεγνώσει καλά με χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το μοσχάρι σε τρεις παρτίδες. Σοτάρουμε το κρέας και στις δύο πλευρές μέχρι να πάρει έντονο καφέ χρώμα (περίπου 3 λεπτά ανά πλευρά) και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο λάδι) και σοτάρουμε μέχρι να γίνει ημιδιαφανές , ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να βγουν τα καφέ στίγματα του κρέατος (που δίνουν γεύση).
Όταν το κρεμμύδι είναι μαλακό , προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το δεντρολίβανο .
Β. Μαγείρεμα και Δέσιμο Σάλτσας:
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί (περίπου 2 λεπτά).
Προσθέτουμε το μοσχάρι πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό (ή ζωμό), το θαλασσινό αλάτι και το μαύρο πιπέρι . Βράζουμε , στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά έως 2 ώρες , μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κρέας.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με το αλεύρι μέχρι να διαλυθεί εντελώς (ρου). Προσθέτουμε αργά το μείγμα αυτό στην καυτή σάλτσα της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφήνουμε να πάρει βράση για 1-2 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει και να γίνει βελούδινη . Τσεκάρουμε για επιπλέον αλάτι ή πιπέρι .
Γ. Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε το Μοσχάρι Λεμονάτο ζεστό, περιχυμένο με την παχιά λεμονάτη σάλτσα , συνοδεύοντας παραδοσιακά με ρύζι ή πατάτες (τηγανητές ή πουρέ).
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα 30 λεπτά έως 2 ώρες (σιγανό βράσιμο)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τρυφερό Κρέας και Βελούδινη Σάλτσα
Σοτάρισμα Κρέατος: Το σοτάρισμα του κρέατος σε παρτίδες και σε δυνατή φωτιά είναι απαραίτητο για να «κλειδώσουν» οι χυμοί του και να αποκτήσει πλούσια γεύση (γνωστό ως αντίδραση Maillard).
Το Δέσιμο (Roux): Το δέσιμο της σάλτσας με αλεύρι διαλυμένο στο χυμό λεμονιού (ή σε λίγο νερό) στο τέλος, είναι ο παραδοσιακός τρόπος για να γίνει η σάλτσα λεμονάτη και βελούδινη . Προσέξτε να το ρίξετε σιγά-σιγά και να ανακατεύετε συνεχώς.
Μαγείρεμα: Το μυστικό για το μοσχάρι λεμονάτο είναι το πολύωρο σιγοβράσιμο . Αυτό εξασφαλίζει ότι το κρέας θα γίνει τρυφερό και θα διαλύεται στο στόμα.
Άρωμα: Το δεντρολίβανο δίνει ένα εξαιρετικό άρωμα . Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με θυμάρι ή να προσθέσετε 1-2 φύλλα δάφνης για ακόμα πιο έντονη παραδοσιακή γεύση.
Σχετικές Συνταγές
Μοσχάρι Κοκκινιστό με Μακαρόνια










