Ο Μπακλαβάς με κάστανα είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες συνταγές για αυτό το κλασικό, αγαπημένο γλυκό. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ιδανική για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό και να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους. Με τα αρώματα της κανέλας και των κάστανων, αυτός ο μπακλαβάς σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας γλυκό. Εγώ τον φτιάχνω κάθε χρόνο και όλοι μου ζητάνε τη συνταγή!
Υλικά για τον Μπακλαβά
- 2 πακέτα φύλλο κρούστας (500 γρ. το καθένα)
- 2 κιλά κάστανα, καθαρισμένα και τριμμένα στο μούλτι (ωμά)
- 1,5 ποτήρι νερού ζάχαρη
- 1,5 ποτήρι νερού τριμμένη φρυγανιά
- 2 φλιτζάνια του καφέ τριμμένα αμύγδαλα
- 2 βανίλιες
- 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
- Λάδι για τα φύλλα
Υλικά για το σιρόπι
- 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερού νερό
- Φλούδα λεμονιού
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση της συνταγής
Παίρνω ένα στρογγυλό ταψί, το αλείφω με λάδι και στρώνω 3 φύλλα κρούστας, βάζοντας λάδι ανάμεσα στο κάθε φύλλο. Σε ένα μπολ, ανακατεύω όλα τα υλικά για τη γέμιση μαζί. Έπειτα, ξεκινάω το στρώσιμο της γέμισης, εναλλάξ με τα φύλλα, δηλαδή ένα φύλλο, γέμιση, ένα φύλλο, γέμιση.
Συνεχίζω τη διαδικασία μέχρι να μου μείνουν 3 φύλλα για το τέλος, βάζοντας πάντα λάδι ανάμεσα στα φύλλα. Πριν το βάλω στον φούρνο, το καταβρέχω με νερό. Το κόβω σε όποιο σχέδιο θέλω

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βάζω τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας. Τα βράζω για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει. Μόλις βγάλω τον μπακλαβά με κάστανα από τον φούρνο, τον περιχύνω αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα και 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 35 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τον Μπακλαβά με Κάστανα
Για να πετύχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα, βεβαιωθείτε ότι ο μπακλαβάς είναι ζεστός και το σιρόπι κρύο, για να απορροφηθεί σωστά και να γίνει τραγανός.
Μην παραλείψετε το νερό πριν το ψήσιμο, καθώς βοηθάει το φύλλο να μην σκληρύνει.
Το τρίψιμο των κάστανων πρέπει να γίνει όταν είναι ωμά, για να διατηρήσουν τη γεύση και το άρωμά τους.
Η Συνταγή είναι της κας Maria Dogani










