Μπακλαβάς Γιαννιώτικος είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτή η εκδοχή του μπακλαβά είναι ιδιαίτερα πλούσια, καθώς συνδυάζει την τραγανή υφή του φύλλου κρούστας με την αφράτη βάση του κανταϊφιού και την πληθωρική γέμιση καρυδιών. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το σιρόπι:

  • Ζάχαρη: 2 κιλά
  • Νερό: 5 ποτήρια (250 ml το καθένα)
  • Γλυκόζη: 2-3 κουταλιές της σούπας
  • Πορτοκάλι: 1/2 (μαζί με τη φλούδα του)
  • Χυμός λεμόνι: από μισό λεμόνι
  • Κανέλα: 1 μπαστουνάκι
  • Γαρύφαλλα: 4
  • Βανίλια: 1
  • Μέλι: 1 κουταλιά της σούπας (προαιρετικά, προστίθεται αφού σβήσετε τη φωτιά)

Για τη γέμιση και το φύλλο:

  • Κανταΐφι: 600 γραμμάρια
  • Φύλλο κρούστας: 1 κιλό
  • Καρύδια (μέτρια κομμένα): 1/2 κιλό
  • Φρυγανιά: 1 κούπα
  • Ζάχαρη: 4 κουταλιές της σούπας γεμάτες
  • Κανέλα: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Μπαχαρικό γαρύφαλλο: 1/8 κουταλάκι του γλυκού

Για το λάδωμα:

  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο: 250 γρ. (για τη συνταγή) + 1/4 κούπας (για το ταψί)
  • Βούτυρο γάλακτος: 250 γραμμάρια

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάμε με το σιρόπι. Ρίξτε όλα τα υλικά (εκτός από το μέλι) σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, βράστε το για 10 λεπτά.

Αφαιρέστε τους αφρούς. Στίψτε το πορτοκάλι μέσα στο σιρόπι. Στα 9 λεπτά βρασίματος ρίξτε την γλυκόζη.

Προσθέστε τη βανίλια και το χυμό απ’ το λεμόνι. Ξαφρίστε ξανά καλά. Αφήστε το να κρυώσει. Δεν αφαιρείται τίποτα μέσα απ’ την κατσαρόλα. Θέλουμε να γίνει πολύ αρωματικό.

Σε περίπτωση που το σιρόπι σας είναι αρκετά παχύρευστο, θα προσθέσετε ένα ποτήρι νερό επιπλέον (βράστε για άλλα 3 λεπτά και το σιρόπι σας είναι έτοιμο).

Κρύο σιρόπι και ζεστός Μπακλαβάς Γιαννιώτικος (κανόνας μην το ξεχνάτε) – αυτό είναι το μυστικό για τέλειο αποτέλεσμα.

Προετοιμασία Μπακλαβά:

Διαχωρίζουμε το κανταΐφι μας πολύ καλά γιατί θέλουμε να είναι αφράτο και να το δουλέψουμε πολύ καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο το κανταΐφι μας θα απορροφήσει πολύ καλύτερα το σιρόπι μας.

Σκεπάζουμε το κανταΐφι με μια πετσέτα ώστε να μη στεγνώσει. Κλείνουμε πολύ καλά την πετσέτα και την βάζουμε μέσα σε μια σακούλα την οποία τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο μέχρι ν’ αρχίσουμε τη διαδικασία, σε περίπτωση που υπάρχει αρκετή ζέστη στο σπίτι.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Μέσα στο καρύδι προσθέτουμε την φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πάρα πολύ καλά.

Λαδώνουμε το ταψί μας (41 x 37 cm) με τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο που έχουμε επιπλέον.

Ξεκινάμε να βάζουμε το 1/2 κιλό φύλλο μας στο ταψί. Ένα ένα φύλλο και λαδωμένο (με το μείγμα ελαιολάδου και βουτύρου) μέχρι να τελειώσουν όλα μας τα φύλλα. Θέλουμε να καλύψουμε τα τοιχώματα του ταψιού γύρω γύρω ώστε να μη μας καεί το κανταΐφι μας.

Βάζουμε τα 300 γραμμάρια απ’ το κανταΐφι πάνω απ’ τα φύλλα και στρώνουμε καλά. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βούτυρο.

Προσθέτουμε το καρύδι μας με όλα του τα μυρωδικά. Στη συνέχεια βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι απ’ πάνω. Στρώνουμε πολύ καλά.

Ξαναρίχνουμε ελαιόλαδο με βούτυρο σε όλη την επιφάνεια. Κλείνουμε τις άκρες από το φύλλο και τις ραντίζουμε και αυτές με ελαιόλαδο ώστε να ψηθούν όμορφα.

Στη συνέχεια βάζουμε απ’ πάνω το άλλο 1/2 κιλό φύλλο μας, ένα ένα και αυτό λαδωμένο πολύ καλά.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε μεγάλα κομμάτια ως αρχή. Περάστε το μαχαίρι και δεύτερη φορά ώστε να βεβαιωθείτε ότι κόψατε καλά. Προσπαθήστε να είναι ισομετρικά τα κομμάτια. Στη συνέχεια κόβετε στη μέση τα τετράγωνα κομμάτια ώστε να γίνουν τρίγωνα.

Καρφώνουμε με τα γαρύφαλλα τα κομμάτια μας ώστε να συγκρατήσουμε με αυτό τον τρόπο τα φύλλα μας.

Το ελαιόλαδο με το βούτυρο που μας περίσσεψε το ζεσταίνουμε λίγο και το ρίχνουμε σιγά σιγά πάνω απ’ τον Μπακλαβά Γιαννιώτικο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους **170 με 180 βαθμούς** αναλόγως τον φούρνο, στη μέση του φούρνου για 1 1/2 ώρα στις αντιστάσεις.

Μόλις ψηθεί, βγάζουμε απ’ τον φούρνο και ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι μας, όχι όλο μαζί, να πάει παντού.

Αφήνουμε τον μπακλαβά για 12 ώρες ώστε να μπορέσει να απορροφήσει πολύ καλά το σιρόπι εσωτερικά. Τώρα μπορούμε να τον απολαύσουμε γιατί είναι πραγματικά θεϊκός!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας, Μαγειρέματος και Αναμονής

Χρόνος Προετοιμασίας (και σιροπιού): 30 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο): 90 λεπτά (1 1/2 ώρα)

Συνολικός Χρόνος: 120 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 12 ώρες (για απορρόφηση σιροπιού).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Να θυμάστε: Κρύο σιρόπι, ζεστός μπακλαβάς. Αυτός είναι ο κανόνας για να γίνει ο Μπακλαβάς Γιαννιώτικος τραγανός και να μην λασπώσει. Δείτε κι άλλες σιροπιαστές πίτες.

Για να γίνει το σιρόπι πιο αρωματικό, μην αφαιρέσετε τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλα) πριν κρυώσει εντελώς. Το μέλι προστίθεται στο τέλος για να μη χάσει το άρωμά του. Δείτε ιδέες για γλυκά με ξηρούς καρπούς.

Για να μην στεγνώσει το κανταΐφι κατά την αναμονή, ακολουθήστε την οδηγία να το βάλετε σε σακούλα μέσα στο ψυγείο. Αυτό εξασφαλίζει ότι θα παραμείνει αφράτο και θα απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.


 

Σχετικές Συνταγές 

Γαλακτομπούρεκο Παραδοσιακό

Κανταΐφι με Κρέμα

Εύκολος Μπακλαβάς με Ετοιμα Φύλλα


Εγγραφείτε στο κανάλι instagram Stella LoveCook