Ο Μπεκρή Μεζέ με Ψαρονέφρι είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που είναι ιδανικό για ένα οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι. Το ψαρονέφρι είναι ένα πολύ τρυφερό και ζουμερό κομμάτι κρέατος που ταιριάζει πολύ με κρασί ή μπύρα. Η προσθήκη κρασιού και λεμονιού στη σάλτσα του δίνει ένα υπέροχο άρωμα και μια ελαφριά, ευχάριστη οξύτητα. Μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, προσθέτοντας άλλα λαχανικά, όπως μανιτάρια, μελιτζάνες ή κολοκυθάκια. Αυτό το πιάτο θα γίνει ο αγαπημένος σας μεζές. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα φαγητό που όλοι θα λατρέψουν.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τον Μπεκρή Μεζέ:

  • 1 κιλό Ψαρονέφρι (κομμένο σε φέτες 2 εκ. περίπου)
  • 1 Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 Σκελίδα Σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • 1 κσ κοφτή Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1.5 Ποτήρι κρασιού Λευκό κρασί (ξηρό, περίπου 250 ml)
  • 1.5 Ποτήρι ζωμό λαχανικών (περίπου 250 ml) – (ή νερό με έναν κύβο λαχανικών)
  • Χυμό από 1 Λεμόνι
  • 1 Φύλλο Δάφνης
  • Ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
  • Αλάτι, Πιπέρι, Ρίγανη (κατά βούληση)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Σοτάρισμα του Κρέατος: Σε βαθύ τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε τις φέτες από το ψαρονέφρι και τις αφήνουμε να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Μόλις ροδίσουν, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Δημιουργία Σάλτσας: Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την 1 κσ κοφτή αλεύρι, ανακατεύουμε για λίγο (περίπου 30 δευτερόλεπτα) και μετά σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί για 1 λεπτό και μετά ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να πάρει βράση.

Τελικό Μαγείρεμα: Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις ροδισμένες φέτες ψαρονέφρι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το φύλλο δάφνης.

Αφήνουμε τον Μπεκρή Μεζέ με Ψαρονέφρι να βράσει για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν δούμε ότι χρειάζεται, ρίχνουμε ακόμη λίγο νερό ή ζωμό για να διατηρηθεί η υγρασία. Το ψαρονέφρι είναι τρυφερό και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο.

Συνοδεύεται εξαιρετικά με πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 25-30 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 45 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει ο Μπεκρή Μεζέ με Ψαρονέφρι πιο τρυφερός, φροντίστε να κόψετε το κρέας σε ομοιόμορφες φέτες. Το ψαρονέφρι δεν χρειάζεται μακρύ μαγείρεμα.

Για μια πιο πικάντικη εκδοχή, προσθέστε στη σάλτσα 1/2 κγ μπούκοβο ή λίγη πάπρικα. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια. Δείτε κι άλλες συνταγές με κρασί για μεζέ.

Η χρήση αλευριού είναι αυτή που δένει τη σάλτσα. Βεβαιωθείτε ότι το σοτάρετε για λίγο πριν βάλετε το κρασί, για να φύγει η γεύση του ωμού αλευριού.


 

Σχετικές Συνταγές

Χοιρινή Τηγανιά Κρασάτη

Πιλάφι με Βούτυρο

Χοιρινό με Σάλτσα Μουστάρδας


H συνταγή είναι της κας Βάγια Τσιρούδη


 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χοιρινό μπεκρή μεζέ με ρύζι!!

Χοιρινό μπεκρή μεζέ με ρύζι!!

Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο μεζέ. Τον Χοιρινό μπεκρή μεζέ με ρύζι!!.  Απολαύστε τον σαν “μεζέ” με το κρασάκι ή τη μπυρίτσα σας, ή συνοδεύστε το με πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές και απολαύστε ένα νοστιμότατο πλήρες γεύμα.

Υλικά

1 κιλό χοιρινό κομμένο μπουκίτσες
1 ποτήρι λευκό κρασί
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
χυμός 2 λεμονιών
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπερια πρασινη μεγάλη
μπαχάρι
ρίγανη
αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας μας, το σκουπίζουμε ελαφρώς σε απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε μπουκιές.
Στη συνέχεια το σωτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και αφού ροδίσει προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές.
Αφού σωταριστούν και αυτά σβήνουμε με λευκό κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σκεπάζουμε το φαγητό με νερό.
Τέλος σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ότι έχουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
Λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό μας από τη φωτιά προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε με ρύζι