Νηστίσιμα Σκαλτσούνια είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η ζύμη φουσκώνει τέλεια και γίνεται χρυσαφένια στο ψήσιμο, με μια υπέροχη τραγανή υφή. Η γέμιση με καρύδια, σταφίδες και μαρμελάδα είναι πλούσια και γεμάτη γεύση, ενώ, φτιαγμένα με ταχίνι αντί για βούτυρο, αυτά τα Νηστίσιμα Σκαλτσούνια είναι ιδανικά για την περίοδο της νηστείας. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
- Αλεύρι γ.ο.χ: 3 φλιτζάνια τσαγιού
- Ταχίνι με μέλι ή σκέτο: 1 φλιτζάνι τσαγιού
- Baking powder: 2 κουταλάκια του γλυκού
- Μέλι: 2 κουταλιές της σούπας
- Νερό (χλιαρό): περίπου 1 φλιτζάνι (όσο χρειαστεί)
Για τη γέμιση:
- Καρύδια τριμμένα: 1 φλιτζάνι τσαγιού
- Μαρμελάδα (της αρεσκείας σας, π.χ. βερίκοκο): 1 φλιτζάνι τσαγιού
- Σταφίδες: 1 φλιτζάνι τσαγιού
- Γαρύφαλλο τριμμένο: 1/4 κ.γ.
Για το πασπάλισμα:
- Ούζο, κονιάκ ή ανθόνερο (για ράντισμα)
- Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι.
Ανακατεύουμε καλά με το χέρι και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση του μίγματος.
Ρίχνουμε λίγο λίγο, όχι μονομιάς, το μέλι, το οποίο έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και να μη κολλά στα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο χλιαρό νερό.
Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας καλά τα τριμμένα καρύδια, τη μαρμελάδα, τις σταφίδες και το γαρύφαλλο.
Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη και την ανοίγουμε σε στρογγυλά φυλλαράκια. Η ζύμη για τα Νηστίσιμα Σκαλτσούνια πρέπει να είναι εύπλαστη.
Βάζουμε σε κάθε ένα φυλλαράκι 1 κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση μας και το κλείνουμε, δίνοντας του το σχήμα των τυροπιτακιών.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους **180 βαθμούς** για **15-25 λεπτά** αναλόγως τον φούρνο, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Όταν βγάλουμε τα σκαλτσούνια από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο, τα ραντίζουμε με ούζο ή κονιάκ ή ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15-25 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 45-55 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος κρυώματος πριν το πασπάλισμα.
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Αντί για ούζο ή κονιάκ, μπορείς να ραντίσεις τα Νηστίσιμα Σκαλτσούνια με λίγο χυμό πορτοκάλι για πιο φρουτώδη γεύση, ειδικά αν χρησιμοποιήσεις μαρμελάδα εσπεριδοειδών.
Για να γίνει η γέμιση πιο πλούσια, δοκίμασε να προσθέσεις λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και μία κουταλιά μέλι ακόμα. Δες και άλλες νηστίσιμες συνταγές για έμπνευση.
Το μυστικό για να μη σας ανοίξουν τα Νηστίσιμα Σκαλτσούνια είναι να πιέσετε καλά τις άκρες με ένα πιρούνι μετά το κλείσιμο.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Καλή σας απόλαυση!!!!
Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη











