Η νηστίσιμη σοκολατόπιτα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για εσάς που θέλετε ένα γλυκό κέρασμα χωρίς να στερείστε την απόλαυση της σοκολάτας. Επειδή είναι μια γευστική, υγιεινή και εύκολη συνταγή, την προτιμώ πολύ συχνά. Μέσα από τα αναλυτικά βήματα, θα δείτε πόσο απλά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πεντανόστιμο γλυκό που θα λατρέψουν όλοι, είτε νηστεύουν είτε όχι.
Υλικά για το Παντεσπάνι
- 2 κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- 3 κούπες αλεύρι
- 10 κ. σούπας σπορέλαιο
- 7 κ. σούπας κακάο
- 2 κ. σούπας ξύδι
- 1 κ. γλυκού σόδα
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες ή ξύσμα πορτοκαλιού/λεμονιού
Υλικά για το Σιρόπι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 3 κ. σούπας κακάο
- 1 μικρό κομματάκι κουβερτούρα (50 γρ.)
Υλικά για το Γλάσο
- 1 κούπα νερό
- 8 κ. σούπας ζάχαρη
- 4 κ. σούπας κακάο
- 2 κ. σούπας βιτάμ
- 2 κ. σούπας άνθος αραβοσίτου ή νισεστέ
- 1 βανίλια
Εκτέλεση της Συνταγής
Σε ένα μπολ, βάζω όλα τα υγρά υλικά και τα ανακατεύω καλά. Στη συνέχεια, προσθέτω όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζω το μείγμα σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί και το ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Για να είμαι σίγουρη ότι είναι έτοιμο, δοκιμάζω με μια οδοντογλυφίδα.
Ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα. Μόλις το μείγμα βράσει, κλείνω το μάτι. Όταν βγάζω το παντεσπάνι από τον φούρνο, το σιροπιάζω αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Για το γλάσο, βάζω σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο. Διαλύω τον νισεστέ με λίγο νερό και τον προσθέτω στην κατσαρόλα. Μόλις τα υλικά βράσουν, ανακατεύω μέχρι να πήξει το γλάσο. Προσθέτω και το βούτυρο, ανακατεύω και το ρίχνω στο ταψί πάνω από την σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει και σκέτο κέικ σε φόρμα, χωρίς σιρόπι και γλάσο.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 35 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη Νηστίσιμη Σοκολατόπιτα
Για να γίνει η νηστίσιμη σοκολατόπιτα ακόμα πιο αφράτη, μην ανακατεύετε υπερβολικά τη ζύμη μετά την προσθήκη του αλευριού.
Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο όταν το ρίχνετε πάνω στο ζεστό παντεσπάνι, για να το απορροφήσει σωστά.
Για πιο έντονη γεύση σοκολάτας, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη κουβερτούρα στο σιρόπι ή το γλάσο.
H Συνταγή είναι από την κα ελενη τσιουκανη









