Η επιτυχία στα αρνίσια παϊδάκια κρύβεται στην ποιότητα του κρέατος και στη μαρινάδα. Με αυτή τη συνταγή, μπορώ να σας εγγυηθώ πως θα φτιάξετε τα πιο ζουμερά και νόστιμα παϊδάκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

Χρήσιμα Tips για τα Παϊδάκια


Υλικά 

Για τη συνταγή αυτή, θα χρειαστούμε:

  • 2 κιλά Αρνίσια παϊδάκια

Για τη μαρινάδα:

  • 1 κ.σ. Χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • 2 κ.σ. Φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, χοντροκομμένα (ή φρέσκο θυμάρι)
  • Ή 1+1/2 κ.σ. Ξερή ρίγανη ή θυμάρι, τριμμένα
  • 70 γρ. Μουστάρδα πικάντικη ή άλλη της αρεσκείας μας
  • 1/2 κ.γ. Ξύσμα λεμονιού
  • 70 ml Ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Χυμός λεμονιού, κατά βούληση (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση της Συνταγής

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το υπέροχο φαγητό.

1. Βάζω τα παϊδάκια σε ένα βαθύ μπολ και τα τρίβω με τις παλάμες μου, χρησιμοποιώντας το χοντρό αλάτι και τα μυρωδικά. σε ένα άλλο, μικρότερο μπολ, βάζω το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το ξύσμα λεμονιού. τα ανακατεύω καλά μέχρι να αναμειχθούν.

2. Περιχύνω με αυτό το μείγμα τα παϊδάκια, τα σκεπάζω με μεμβράνη τροφίμων και τα αφήνω στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να μαριναριστούν (μπορώ και περισσότερο, για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα).

3. Αν θα τα ψήσω στο γκριλ: λαδώνω τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετώ στην υψηλότερη θέση. από κάτω, τοποθετώ ένα ταψί για να μαζέψει τα υγρά του ψησίματος. στραγγίζω τα παϊδάκια από τη μαρινάδα και τα σκουπίζω ελαφρά με χαρτί κουζίνας.

4. Τα πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και από τις δύο πλευρές και τα τοποθετώ στη σχάρα. τα ψήνω για περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν όσο επιθυμώ.

5. Αν θα τα ψήσω στο φούρνο: προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. λαδώνω ένα μεγάλο ταψί, απλώνω τα παϊδάκια σε μονή στρώση και τα ψήνω για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

6. Τα σερβίρω ζεστά, με λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού, αν θέλω.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 10 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 4-5 λεπτά ανά πλευρά για γκριλ ή 20-25 λεπτά για φούρνο.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Μαρινάρισμα (τουλάχιστον 1 ώρα).

Χρήσιμα Tips για τα Παϊδάκια

  • Πάχος: Το ιδανικό πάχος για τα αρνίσια παϊδάκια είναι έως 1 εκ. για τα γνήσια και 1,5 εκ. για αυτά από μπούτι.
  • Μαρινάρισμα: Το μαρινάρισμα είναι απαραίτητο για να απορροφήσει το κρέας όλα τα αρώματα και να γίνει ακόμα πιο νόστιμο και ζουμερό.
  • Κόψιμο: Το μυστικό για να αποκτήσετε ομοιόμορφα παϊδάκια είναι να ζητήσετε από τον χασάπη σας να τα κόψει με τον μπαλτά.