Αυτά τα νηστίσιμα παξιμαδάκια με σουσάμι και μυρωδικά είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για σνακ ή για πρωινό . Είναι εύκολα στη συνταγή και μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές σας γευστικές προτιμήσεις. Το άρωμα του πορτοκαλιού και της κανέλας τα κάνει ακαταμάχητα ! Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα ! Η Δημιουργία είναι της κας Ραλλούς Ψαραδέλλη .

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τη Ζύμη και τα Αρώματα:

  • 1 ποτήρι νερού – Καλαμποκέλαιο (ή σπορέλαιο)
  • 1 ποτήρι νερού – Χυμό πορτοκάλι (φρέσκο)
  • 1 ποτήρι νερού – Ζάχαρη (όχι καλά γεμάτο)
  • 1 κουταλάκι γλυκού – Σόδα (μαγειρική)
  • 1 κουταλάκι γλυκού – Κανέλα (τριμμένη)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού – Γαρίφαλο (τριμμένο)
  • 1 φακελάκι – Μπέικιν πάουντερ
  • 1 – Βανίλια (σκόνη ή εκχύλισμα)
  • Ξύσμα από 1 – Πορτοκάλι
  • 1 – Φαρινάπ (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
  • Όσο πάρει – Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Υγρών και Ζύμωμα:

Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα (θα αφρίσει).

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα μέχρι να λιώσει όσο γίνεται.

Ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο και όλα τα υπόλοιπα υλικά ( κανέλα, γαρίφαλο, μπέικιν, ξύσμα, βανίλια ) και ανακατεύουμε καλά.

Τέλος , ρίχνουμε το αλεύρι ( φαρινάπ και μετά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις ) κοσκινισμένο σιγά-σιγά. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη η οποία δεν κολλάει στα χέρια μας.

Β. Πλάσιμο και Ψήσιμο:

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη . Πλάθουμε το κάθε μέρος σε μπαστούνι (ρολό) μετρίου πάχους.

Κόβουμε τα παξιμαδάκια λοξά (διαγώνια) με ένα μαχαίρι και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω).

Γ. Διπλό Ψήσιμο για Τραγανότητα:

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Ξεχωρίζουμε ένα-ένα τα παξιμαδάκια (τα οποία έχουν μαλακώσει) και τα βάζουμε απλωτά στο ταψί.

Ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά στον αέρα (στους 160°C ή 170°C) μέχρι να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά .

Σερβίρουμε τα Μυρωδάτα και πολύ νόστιμα παξιμαδάκια. Είναι τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι σας! Δοκιμάστε τα !


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά (20′ + 10′)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 50 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τραγανά Νηστίσιμα Παξιμαδάκια

Το Μυστικό της Σόδας: Η μαγειρική σόδα διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού αντιδρά και δίνει αφράδα στη ζύμη. Αυτή η διαδικασία είναι βασική για τα νηστίσιμα (χωρίς αυγά/γαλακτοκομικά) αρτοσκευάσματα.

Αλεύρι: Η οδηγία «όσο πάρει» είναι σημαντική. Πρέπει να προσθέτετε το αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή , αλλά να μην κολλάει καθόλου στα χέρια. Μην το παραζυμώσετε !

Διπλό Ψήσιμο: Το διπλό ψήσιμο είναι αυτό που κάνει τα παξιμαδάκια απίστευτα τραγανά . Το πρώτο ψήσιμο μαγειρεύει τη ζύμη, το δεύτερο τη στεγνώνει και την κάνει παξιμάδι .

Προσαρμογή: Αντί για καλαμποκέλαιο , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο (θα δώσει πιο έντονη γεύση). Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σουσάμι (λευκό ή μαύρο) στην επιφάνεια των μπαστουνιών πριν τα κόψετε.

Χρήσιμα Tips Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Tags: παξιμαδάκια, νηστίσιμα, σνακ, πορτοκάλι, κανέλα, τραγανά, Ραλλού Ψαραδέλλη, νηστεία

Alt Text 1: Δίσκος γεμάτος με λοξά κομμένα, ροδοκοκκινισμένα, νηστίσιμα παξιμαδάκια με άρωμα κανέλας.

Alt Text 2: Νηστίσιμα παξιμαδάκια σε μπολ, έτοιμα για σερβίρισμα, δίπλα σε έναν ζεστό καφέ.

Alt Text 3: Ζύμη για παξιμαδάκια με ξύσμα πορτοκαλιού και κανέλα σε μπολ.


Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Νηστίσιμα Κουλουράκια Πορτοκαλιού

Ελιόψωμο με Άρωμα Πορτοκαλιού

Κριθαροκουλούρα με Σουσάμι