Τα παξιμάδια πορτοκαλιού είναι ένα υπέροχο, παραδοσιακό γλυκό που μου θυμίζει έντονα τα παιδικά μου χρόνια και τις γλυκές μυρωδιές από την κουζίνα της γιαγιάς μου. Αυτή η συνταγή από το βιβλίο της Kathy Tsaples, Sweet Greek, είναι μοναδική, γιατί έχει εμποτισμένο σιρόπι που δίνει στα παξιμάδια μια απίστευτη γεύση και άρωμα. Εγώ λατρεύω το άρωμα του πορτοκαλιού, της κανέλας και του γαρίφαλου, που πλημμυρίζει το σπίτι μου κάθε φορά που τα φτιάχνω.
Υλικά για τα Παξιμάδια Πορτοκαλιού
- 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι μπράντι ή ούζο
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- Φλούδα πορτοκαλιού από ένα πορτοκάλι
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 4 ή 5 γαρίφαλα (μπαχαρικό)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλλο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- Σουσάμι, βρασμένο και στραγγισμένο
Αναλυτική Εκτέλεση της Συνταγής
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα κατσαρολάκι, βράζω το νερό με τα γαρίφαλα και το ξυλάκι κανέλας για περίπου 20 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Μετά προσθέτω τον χυμό πορτοκαλιού, τη φλούδα και το κονιάκ. Στραγγίζω το νερό με τα μπαχαρικά και το ρίχνω στο μείγμα, μαζί με την αλεσμένη κανέλα και το γαρύφαλλο. Προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνω μέχρι να έχω μια εύπλαστη ζύμη. Χωρίζω τη ζύμη σε 3 ή 4 μπάλες και πλάθω κάθε μία σε ένα μακρύ κορμό. Τους ισιώνω ελαφρά με την παλάμη μου.
Τοποθετώ κάθε κορμό σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αλείφω κάθε κορμό με λίγο ηλιέλαιο και πασπαλίζω από πάνω με το βρεγμένο σουσάμι. Μπορώ, αν θέλω, να κυλήσω κάθε κορμό σε ένα πιάτο με βρεγμένο σουσάμι για να καλυφθεί ομοιόμορφα. Με ένα μαχαίρι, χαράζω τα παξιμάδια πορτοκαλιού μέχρι τη μέση σε κάθε κορμό. Ψήνω για 20 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Βγάζω τα παξιμάδια από τον φούρνο και τα κόβω σε φέτες. Τα ξαναβάζω στο ταψί και τα ψήνω για άλλα 20 με 30 λεπτά, φροντίζοντας να ροδίσουν και οι δύο πλευρές τους. Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως πριν τα αποθηκεύσω σε ένα αεροστεγές δοχείο.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40-60 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τα Παξιμάδια Πορτοκαλιού
Για να βεβαιωθείτε ότι τα παξιμάδια πορτοκαλιού σας θα γίνουν τραγανά, είναι σημαντικό να τα ψήσετε σε δύο στάδια, όπως περιγράφεται στη συνταγή.
Δοκιμάστε να τα βουτήξετε σε ελληνικό καφέ, γάλα ή ακόμα και να τα φάτε με λίγο μέλι και τυρί.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ηλιέλαιο με ελαιόλαδο για μια πιο έντονη γεύση.
Καλή Επιτυχία
Η Συνταγή είναι από την Dora Joannou












