Παξιμάδια Πορτοκαλίου. 

Η συνταγή της Kathy Tsaples από το φανταστικό της βιβλίο “Sweet Greek”, λατρεύω την ιδέα του εμποτισμένου σιροπιού. Η μυρωδιά του πορτοκαλιού, της κανέλας, του γαρίφαλου είναι οι αγαπημένες μου γεύσεις. Τέλεια με ελληνικό καφέ.

Γεύση: Τα παξιμάδια πορτοκαλιού ξεχωρίζουν για τη γλυκιά και πορτοκαλένια γεύση τους, με μια λεπτή νότα από ελαιόλαδο. Η τραγανή υφή τους τα κάνει ιδανικά για βούτηγμα στον καφέ ή το γάλα, ενώ ταιριάζουν και με τυρί, μέλι ή μαρμελάδα.

Υλικά: Φτιάχνονται με απλά υλικά, όπως αλεύρι, ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, ζάχαρη και σόδα. Η συνταγή είναι εύκολη και μπορεί να τροποποιηθεί για να ταιριάζει στις προτιμήσεις σας.

Θρεπτικά συστατικά: Τα παξιμάδια πορτοκαλιού είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών και βιταμινών. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά χάρη στο πορτοκάλι.

Πλεονεκτήματα:

  • Χορταστικά και θρεπτικά
  • Ιδανικά για πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο
  • Πηγαίνουν παντού μαζί σας
  • Διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Υπάρχουν σε διάφορες γεύσεις και υφές

Συνοψίζοντας: Τα παξιμάδια πορτοκαλιού είναι μια νόστιμη, θρεπτική και εύκολη επιλογή για σνακ ή πρωινό.

Προτάσεις:

  • Δοκιμάστε τα με τυρί, μέλι, μαρμελάδα ή φυστικοβούτυρο.
  • Βουτήξτε τα στον καφέ ή το γάλα.
  • Φτιάξτε τα δικά σας παξιμάδια πορτοκαλιού με την αγαπημένη σας συνταγή.
  • Αναζητήστε παξιμάδια πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη ή γλουτένη.

Είτε τα αγαπάτε σκέτα, είτε με διάφορες προσθήκες, τα παξιμάδια πορτοκαλιού είναι μια γευστική και θρεπτική επιλογή που θα σας κρατήσει χορτάτους για ώρες!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 και μισό φλιτζάνι ηλιέλαιο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι μπράντι ή ούζο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
Φλούδα πορτοκαλιού από ένα πορτοκάλι
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 ή 5 γαρυφαλα μπαχαρικο
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλλο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Σουσάμι, βρασμένο και στραγγισμένο

Μέθοδος:

1.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC
2. Βράζουμε το νερό, το γαρύφαλλο και το ξυλάκι κανέλας για περίπου 20 λεπτά.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι.
4. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, τη φλούδα και το κονιάκ.
5. Στραγγίστε το νερό και προσθέστε στο μείγμα, ακολουθούμενο από την αλεσμένη κανέλα και το γαρύφαλλο.
6. Προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι και το ζυμώστε το μείγμα σε μια εύπλαστη ζύμη.
7. Χωρίστε τη ζύμη σε 3 ή 4 μπάλες και πλάθετε το καθένα σε ένα κορμό. Ισιώνουμε ελαφρά με την παλάμη.

8. Τοποθετήστε κάθε κορμό σε ένα ταψί με επένδυση. Αλείψτε κάθε κορμό με λάδι και πασπαλίστε από πάνω βρεγμένο σουσάμι. Μπορείτε επίσης να κυλήσετε κάθε κορμό σε ένα ταψί με βρεγμένους σπόρους σουσαμιού για ομοιόμορφη κατανομή σε όλο τον κορμό.
9. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, χαράξτε τα παξιμάδια μέχρι τη μέση σε κάθε κορμό. Ψήνουμε για 20 ή 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
10. Βγάζουμε από το φούρνο και κόβουμε σε φέτες. Ψήνετε ξανά για άλλα 20 ή 30 λεπτά, φροντίζοντας να ροδίσουν και οι δύο πλευρές από τα παξιμάδια. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσετε σε αεροστεγή δοχεία.

Καλή Επιτυχία

Η Συνταγή είναι από την Dora Joannou