Ηπειρώτικη Μαγειρίτσα

Μμμμμ… μυρίζει Ελλάδα! 🇬🇷 Η συνταγή για την Ηπειρώτικη μαγειρίτσα με αυγολέμονο ξύπνησε μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια, όταν η γιαγιά μου μού ετοίμαζε αυτό το ζεστό και γευστικό πιάτο.

Λατρεύω:

  • Την πλούσια γεύση από τα φρέσκα υλικά, ιδανικά από τον κήπο.
  • Την τέλεια ισορροπία ξινού και αλμυρού, που ισορροπείται άψογα από το αυγολέμονο.
  • Την αρωματική γαρνιτούρα με άνηθο.

Σίγουρα να δοκιμάσετε αυτή την συνταγή:

  • Θέλω να φέρω την αυθεντική γεύση της Ηπείρου στο τραπέζι μου. ️
  • Φαίνεται εύκολη στην παρασκευή, ακόμα και για αρχάριους μάγειρες. ‍‍
  • Είναι ιδανική για το Πάσχα, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο τραπέζι αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. ✨

Επιπλέον:

  • Μπορώ να προσθέσω και άλλα υλικά, όπως ρύζι , για να κάνω την μαγειρίτσα πιο χορταστική.
  • Σίγουρα θα σερβίρω την μαγειρίτσα με φρέσκο ψωμί για να βουτήξω στην πλούσια σούπα.

Συνολικά, αυτή η συνταγή για μαγειρίτσα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να γευτούν ένα αυθεντικό Ηπειρώτικο πιάτο. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Για να φτιάξουμε μία κλασική ηπειρώτικη μαγειρίτσα θα χρειαστούμε:

– 1 συκωταριά αρνίσια μεγάλη.
– 1 φλυτζάνι ρύζι γλασέ.3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο.
– 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα χοντροκομμένα.
– 2 ή 3 μαρούλια μεγάλα χοντροκομμένα.
– ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο.
– Αλάτι, πιπέρι

Για το αβγολέμονο:
– 2 αβγά χωριάτικα.
– Χυμό από δύο λεμόνια.

Εκτέλεση

Πλένουμε τη συκωταριά και τη βάζουμε σε κατσαρόλα να αχνιστεί σε μέτρια φωτιά.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την κόβουμε σε μέτρια κυβάκια με μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε κατσαρόλα ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν, στη συνέχεια ρίχνουμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα μαρούλια και μόλις μαραθοπύν, ρίχνουμε λίγο νερό και στη συνέχεια το ρύζι για να βράσει.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για μισή ώρα.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση και κλείνουμε τη φωτιά.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σε μπολ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους και λίγο –λίγο το λεμόνι με ζωμό από τη μαγειρίτσα με κουτάλα.
Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού δίχως να ανακατέψουμε.
Καλή σας όρεξη και καλό Πάσχα

ΠΗΓΗ: ipiros.gr

 

Προηγούμενο άρθροΛαμπερά Πασχαλινά αυγά
Επόμενο άρθροΠοντιακοί Λουκουμάδες (τσιριχτά)