Παραδοσιακό Ραβανί Αγρινίου είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτό το ραβανί ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα, καθώς περιλαμβάνει μέλι, ελαιόλαδο και το μυστικό σιρόπι περγαμόντο, δίνοντάς του ένα μοναδικό άρωμα και πλούσια υφή. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη βάση:

  • 2 ποτήρια Ελαιόλαδο
  • 500 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ

Για το μείγμα/Σιρόπι (βράζει μαζί με τη βάση):

  • 1 ποτήρι Ζάχαρη
  • 1 ποτήρι Σιρόπι από γλυκό περγαμόντο
  • 4 ποτήρια Νερό
  • 1 ποτήρι Μέλι
  • Χυμός και ξύσμα από 1 Πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. Κανέλα (προαιρετικά)

Για τη διακόσμηση:

  • Καρφάκια γαρύφαλλο ή ασπρισμένα αμύγδαλα ή καρυδάκι
  • Σουσάμι

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Τοποθετούμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το νερό, τη ζάχαρη, το σιρόπι περγαμόντο, το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε διαρκώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Επειδή το μέλι τις περισσότερες φορές δημιουργεί αφρό, τον αφαιρούμε με μια κουτάλα.

Εν συνεχεία προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά (με ξύλινη κουτάλα) και με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην σβωλιάσει.

Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να μην κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας και να είναι κάθαρα. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική για τη σωστή υφή του Παραδοσιακό Ραβανί Αγρινίου.

Τέλος σε λαδωμένο κι ελαφρώς αλευρωμένο ταψί (40 εκ.) τοποθετούμε το μείγμα ισοπαχώς.

Χαράζουμε σε κομμάτια φροντίζοντας το μαχαίρι μας να ακουμπήσει και τη βάση του ταψιού.

Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε κομματιού καρφακι γαρύφαλλο ή αμύγδαλο ασπρισμένο ή καρυδάκι και τέλος πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους **180-200 βαθμούς** για περίπου **μία ώρα** μέχρι να ροδίσει αρκετά και να “διαχωρίζονται” ελαφρώς τα κομμάτια μεταξύ τους.

Αν θέλουμε στο σερβίρισμα προσθέτουμε ζάχαρη και κανέλα σε κάθε κομμάτι. Το Παραδοσιακό Ραβανί Αγρινίου είναι έτοιμο! Καλή επιτυχία!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 80 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 2 ώρες (για να κρυώσει και να σιροπιαστεί σωστά).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Το μυστικό του Παραδοσιακό Ραβανί Αγρινίου είναι το **σιμιγδάλι**. Χρησιμοποιήστε ψιλό σιμιγδάλι για πιο αφράτο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με το χοντρό που δίνει πιο “κόκκινη” υφή. Δείτε κι άλλες συνταγές με σιμιγδάλι.

Η χρήση του ελαιολάδου αντί του βουτύρου δίνει στο ραβανί μια πιο ελαφριά υφή και έντονο άρωμα, που ταιριάζει με το πορτοκάλι. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιρόπι περγαμόντο με σιρόπι από οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού που έχετε.

Για τέλειο σιρόπιασμα: Αν και η συνταγή περιγράφει ενσωμάτωση των υγρών στη ζύμη, εάν θέλετε ένα έξτρα σιρόπι, αυτό πρέπει να είναι **κρύο** και το ραβανί **καυτό** ή το αντίστροφο. Δείτε μυστικά για σιροπιαστά.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Γαλακτομπούρεκο: Εύκολη Συνταγή

Πορτοκαλόπιτα Σιροπιαστή με Φύλλο

Γλυκό του Κουταλιού Περγαμόντο


Η Συνταγή είναι της κας Spiridoulla Boubouli


 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ραβανί με καρύδα!!!

Υλικά

Για ταψί νο 34
6 αυγά
1 κούπα τσ. ζάχαρη
ξύσμα απο 1 πορτοκαλι
3 βανιλιες.
2 μικρά κεσεδακια παραδοσιακό γιαούρτι
1 κεσεδακι σπορελαιο
1 κεσεδ. σιμιγδαλι χοντρό
1 κεσεδ. φαριν απ
Μισό κεσεδακι σιμιγδαλι ψιλο
μισο κεσεδάκι καρυδα ασπρη.
1 μπεικιν
Λιγο κονιακ

για το σιρόπι
3 Ποτηρια ζαχαρη
3μιση νερό
Λιγο χυμο λεμονι και 1 φλουδα

Εκτέλεση

Χτυπάμε 3 λεπτά με το μιξερ χειρός σε μια λεκάνη 6 αυγά + 1 κούπα τσ. ζάχαρη + ξύσμα απο 1 πορτοκαλι + 3 βανιλιες.
Στη συνέχεια προσθετουμε το γιαούρτι, σπορελαιο, σιμιγδαλι χοντρό, φαριν απ
σιμιγδαλι ψιλο και καρυδα ασπρη.
Μετά ρίχνουμε το μπεικιν και Λιγο κονιακ
Τα ανακατευω καλά και τα ριχνω στο λαδωμενο ταψάκι
Ψηνουμε στον αερα στους 170 β περιπου να ροδισει πολυ καλά 40 λεπτά.

Για το σιρόπι Βραζουμε 3 λεπτά από την ώρα του βρασμού
Κρύο το σιροπι, καυτό το γλυκό.
Μολις το βγαλουμε απο τον φουρνο το τρυπαμε σε αρκετές μεριες με μαχαιράκι και σιροπιαζουμε.
Αφηνουμε 2 ωρες να φουσκωσει.

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της κας Ρουλα Λυρου