Το Παστίτσιο της Πολίτισσας Μαμάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Με τα μακαρόνια, τον πλούσιο κιμά, τα κρεμμύδια και τα αρωματικά μπαχαρικά του (όπως η κανέλα), έχει έντονη γεύση και αποτελεί ένα αγαπημένο πιάτο για πολλές οικογένειες στην Ελλάδα, ιδανικό για ένα κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι. Επιπλέον, το Παστίτσιο της Πολίτισσας Μαμάς μπορεί να φτιαχτεί εύκολα σε μεγάλες ποσότητες και να σερβιριστεί σε μια συγκέντρωση ή σε μια επίσημη γιορτή.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τον Κιμά
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό Κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος)
- 2 Τομάτες πολτοποιημένες (ή 500 γρ. έτοιμη σάλτσα)
- 1 κσ Πάστα τομάτας (πελτές)
- 2 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 Κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. τσ. (περίπου 60 γρ.) Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/2 κγ Κανέλα (τριμμένη)
- 1/2 φλ. τσ. (περίπου 100 ml) Λάδι (ελαιόλαδο)
- 1 φλ. τσ. (περίπου 200 ml) Λευκό κρασί
- 200 γρ. Φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
- Αλάτι, Πιπέρι, 1/8 κγ Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για τα Μακαρόνια και το Ψήσιμο
Τι χρειαζόμαστε:
- 700-800 γρ. Μακαρόνια για παστίτσιο (Νο. 2 ή 3)
- Γραβιέρα ή Κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα
Για την Μπεσαμέλ
Τι χρειαζόμαστε:
- 8 κσ (περίπου 80 γρ.) Κορν φλάουρ (Προτείνουμε: 8 κσ Κοφτές Αλεύρι Γ.Ο.Χ.)
- 5 κσ (περίπου 100 γρ.) Βιτάμ (Προτείνουμε: 100 γρ. Βούτυρο)
- 1 λίτρο Γάλα (χλιαρό)
- 1 Αβγό (χτυπημένο)
- Αλάτι, Άσπρο Πιπέρι, Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση Συνταγής
Πώς το κάνουμε:
1. Προετοιμασία του Κιμά
Ζωηρές γεύσεις και αρώματα
Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σοτάρετε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, προσέχοντας να μην καούν. Προσθέστε τον κιμά μοσχαρίσιο και τηγανίστε τον για πολλή ώρα, ανακατεύοντας, μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι και να πάρει ωραίο χρώμα.
Προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί. Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας (πολτοποιημένες τομάτες), τον μαϊντανό, την πάστα τομάτας (πελτέ) διαλυμένη σε 1 φλιτζάνι νερό και την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνετε τον κιμά. Σκεπάζετε το τηγάνι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι ο κιμάς να απορροφήσει όλα τα υγρά και να μείνει με μία πλούσια, δεμένη σάλτσα.
2. Εκτέλεση της Μπεσαμέλ
Βελούδινη και αφράτη
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι, λιώστε το βούτυρο (ή το Βιτάμ). Προσθέστε το αλεύρι (ή το κορν φλάουρ) και ανακατέψτε καλά με σύρμα για 1-2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής πάστα (*ρου*).
Προσθέστε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα , ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ. Όταν προστεθεί όλο το γάλα, προσθέστε αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για να μην κολλήσει και την αφήνετε να πήξει.
Όταν η μπεσαμέλ έχει την επιθυμητή πηκτότητα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει λίγο. Προσθέτετε το χτυπημένο αυγό και ανακατεύετε γρήγορα για να ενσωματωθεί και να μην ψηθεί. Αν η μπεσαμέλ είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο χλιαρό γάλα. Αν είναι πολύ αραιή, προσθέστε λίγο διαλυμένο κορν φλάουρ ή αλεύρι.
3. Συναρμολόγηση και Ψήσιμο
Το τελικό στάδιο
Βράστε τα μακαρόνια για παστίτσιο σε αλατισμένο νερό για μόλις 5 λεπτά (ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μείον 2 λεπτά), ώστε να είναι μισοβρασμένα (*al dente*). Στραγγίστε τα ζυμαρικά και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί.
Πάνω στα μακαρόνια ρίξτε τον μαγειρεμένο κιμά . Η Πολίτισσα μαμά ρίχνει επιπλέον 3 κσ μπεσαμέλ και ένα αυγό μέσα στον κιμά πριν τον ανακατέψει με τα ζυμαρικά, για να δέσει και να γίνει πιο ζουμερό. Ανακατεύετε τον κιμά με τα ζυμαρικά. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προσθέσετε τριμμένη φέτα (προαιρετικά), αν το επιθυμείτε.
Απλώστε τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από τα ζυμαρικά και τον κιμά. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί (γραβιέρα ή κεφαλοτύρι). Εναλλακτικά, πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά για πιο τραγανή κρούστα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (πάνω-κάτω αντίσταση ή αέρα) μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα (περίπου 40-50 λεπτά).

Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος Κιμά & Μπεσαμέλ: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40-50 λεπτά στους 200°C
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Λίγα μυστικά ακόμα
Το μυστικό της κανέλας: Η προσθήκη κανέλας στον κιμά είναι το μυστικό που δίνει τον αυθεντικό αρωματικό χαρακτήρα του Παστίτσιου της Πολίτισσας Μαμάς . Μη διστάσετε να προσθέσετε και ένα δαφνόφυλλο κατά το βράσιμο του κιμά.
Το μυστικό της Μπεσαμέλ: Για τέλεια βελούδινη υφή και γεύση, αντικαταστήστε το Βιτάμ με καλό βούτυρο και χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις αντί για κορν φλάουρ. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε λίγο γραβιέρα ή κεφαλοτύρι στην έτοιμη μπεσαμέλ, πριν το αυγό, για πιο πλούσια γεύση.
Για ζουμερό αποτέλεσμα: Το κόλπο της μαμάς να προσθέσει 3 κσ μπεσαμέλ και ένα αυγό στον κιμά βοηθάει να δέσει καλύτερα ο κιμάς με τα μακαρόνια, εξασφαλίζοντας ότι το Παστίτσιο της Πολίτισσας Μαμάς δεν θα στεγνώσει στο ψήσιμο.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Μοσχαρίσια Στηθοπλευρά στη Γάστρα (Μυστικά)
Αυθεντικός Μουσακάς με μελιτζάνες
Παστίτσιο χωρίς μπεσαμέλ με τυριά
Καλή όρεξη










