Παστίτσιο

Το παστίτσιο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που απολαμβάνουν πολλοί άνθρωποι. Με τα μακαρόνια, το κιμά, τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά του, έχει έντονη γεύση και αποτελεί ένα αγαπημένο πιάτο για πολλές οικογένειες στην Ελλάδα. Επιπλέον, το παστίτσιο μπορεί να φτιαχτεί εύκολα σε μεγάλες ποσότητες και να σερβιριστεί σε μια συγκέντρωση ή σε μια επίσημη γιορτή.

Υλικά

700-800 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 τομάτες πολτοποιημένες
1 κ.σ. πάστα τομάτας
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 φλ. τσ. λάδι
1 φλ. τσ. λευκό κρασί
200 γρ. φέτα τριμμένη (προαιρετικά )
αλάτι, πιπέρι, 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

για την μπεσαμελ
8 κ.σ. κορν φλάουρ
5 κ.σ. βιτάμ
1 λίτρο γάλα
αλάτι, άσπρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 αβγό
γραβιέρα ή κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για την μπεσαμέλ

Λιώστε το βούτυρο σε ένα άλλο κατσαρολακια. Προσθέστε το κορν φλάουρ και ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.
Προσθέστε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ. Όταν προστεθεί όλο το γάλα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε για να μην κολλήσει η μπεσαμέλ και την αφήνετε να πήξει σε χαμηλή φωτιά.
Όταν πήξει, προσθέτετε τα αυγά και ανακατεύετε γρήγορα για να μην κολλήσουν τα αυγά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Αν η μπεσαμέλ είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο χλιαρό γάλα. Αν είναι πολύ αραιή, προσθέστε λίγο διαλυμένο κορν φλάουρ.

Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά να είναι μισοβρασμενα. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί.

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουνε τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά. Προσέξτε να μην καούν. Προσθέστε τον κιμά και τηγανίστε για πολλή ώρα, ανακατεύοντας, μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι. Προσθέστε το κρασί. Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, τον μαϊντανό και τον πελτε διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνετε τον κιμά και προσθέτετε μοσχοκάρυδο. Σκεπάζετε το τηγάνι και μαγειρεύετε μέχρι ο κιμάς να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Όταν μαγειρευτεί ο κιμάς τον ρίχνετε πάνω από τα ζυμαρικά και ανακατεύετε. Αφήστε τον κιμά να καλύψει τα ζυμαρικά. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να προστεθεί τριμμένη φέτα, αν το επιθυμείτε. Η μαμά όμως κάνει κάτι διαφορετικό ρίχνει 3 κσ μπεσαμελ μέσα στο κιμά και ένα αυγό.

Απλώστε τη μπεσαμέλ πάνω από τα ζυμαρικά. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Εναλλακτικά, πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Παστίτσιο

Καλή όρεξη

Προηγούμενο άρθροΓλυκό ψυγείου Μπανάνα με κρέμα Dulce De Leche
Επόμενο άρθροΑκαταμάχητη Συνταγή Χαλβά – Γεύση Ελλάδας