Αυτό το Παστίτσιο δε θα το βρείτε πουθενά ! Η πρωτότυπη αυτή συνταγή, η οποία έχει κατακλύσει το FB, αντικαθιστά τα ζυμαρικά με αφράτες κρέπες , δημιουργώντας στρώσεις κιμά με άρωμα κανέλας και κρεμώδη μπεσαμέλ με μοτσαρέλα . Το αποτέλεσμα είναι ένα λαχταριστό και εντυπωσιακό πιάτο που θυμίζει λαζάνια, αλλά με την πιο αφράτη υφή της κρέπας. Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη .

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τις Κρέπες:

  • 2 μεγάλα – Αυγά
  • 2 φλιτζάνια – Γάλα
  • 1/2 ποτήρι – Νερό
  • 1 κουταλιά σούπας – Λάδι (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο)
  • 1 φλιτζάνι + 1/2 φλιτζάνι – Αλεύρι (περίπου)
  • 2 κουταλάκια γλυκού – Αλάτι

Για τον Κιμά:

  • 750 γραμμάρια – Μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο – Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 – Πράσινη πιπεριά (κομμένη κομματάκια)
  • 1 – Κόκκινη πιπεριά (κομμένη κομματάκια)
  • 1 κουταλιά σούπας – Πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες – Σκόρδο
  • 2 κουταλάκια γλυκού – Αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού – Μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού – Κανέλα
  • 3-4 κουταλιές σούπας – Λάδι (ελαιόλαδο)
  • 2 φλιτζάνια – Νερό

Για τη Μπεσαμέλ:

  • 2 κουταλιές σούπας – Βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 4 κουταλιές σούπας – Αλεύρι
  • 6 φλιτζάνια – Γάλα (χλιαρό)
  • 150 γρ. – Τυρί μοτσαρέλλα (τριμμένη)
  • Ανάλογο – Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Α. Παρασκευή Κρεπών:

Βάζουμε όλα τα υλικά για τις κρέπες σ’ ένα μπολ και ανακατεύουμε με σύρμα ή μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.

Βάζουμε λίγη μαργαρίνη ή βούτυρο στο τηγάνι. Μόλις λιώσει , ρίχνουμε 1 κουτάλα από το μείγμα της κρέπας, το απλώνουμε να πάει παντού και το ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει . Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

Β. Μαγείρεμα Κιμά:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε τον κιμά στην κατσαρόλα και μόλις αλλάξει χρώμα , ρίχνουμε το κρεμμύδι και το λάδι και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες κομματάκια και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά ( αλάτι, πιπέρι, κανέλα ) και το νερό . Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει ο κιμάς. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσοχή , ο κιμάς δεν πρέπει να είναι πολύ ζουμερός .

Γ. Παρασκευή Μπεσαμέλ:

Βάζουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και το λιώνουμε . Προσθέτουμε το αλεύρι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά (ρου).

Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ . Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μοσχοκάρυδο .

Δ. Συναρμολόγηση και Ψήσιμο:

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και βάζουμε την πρώτη κρέπα .

Απλώνουμε 1-2 κουταλιές σούπας μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια της κρέπας. Βάζουμε 2 κουταλιές σούπας κιμά και τον απλώνουμε παντού.Παστίτσιο με κρέπες

Τοποθετούμε όλες τις κρέπες τη μία πάνω στην άλλη με τον ίδιο τρόπο (κρέπα, μπεσαμέλ, κιμάς).

Αφού τελειώσουν όλες οι κρέπες, απλώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ γύρω-γύρω και πάνω, ώστε να μην στεγνώσουν οι άκρες κατά το ψήσιμο.

Τέλος , βάζουμε πάνω την τριμμένη μοτσαρέλλα Παστίτσιο με κρέπεςκαι ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα μέχρι να ροδίσει , περίπου 20-30 λεπτά αναλόγως τον φούρνο. Παστίτσιο με κρέπεςΚαλή σας όρεξη !Παστίτσιο με κρέπες


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 20-30 λεπτά (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τέλεια Συναρμολόγηση και Γεύση

Ζύμη Κρεπών: Αν η ζύμη των κρεπών είναι πολύ νερουλή , προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Αν είναι πολύ πηχτή , προσθέστε λίγο γάλα ή νερό . Πρέπει να απλώνεται εύκολα στο τηγάνι.

Κιμάς: Η προσθήκη κανέλας στον κιμά είναι αυτό που δίνει το κλασικό άρωμα παστίτσιου στο πιάτο. Μη φοβηθείτε να βάλετε μια καλή ποσότητα !

Μπεσαμέλ: Για έξτρα κρεμώδες αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε χλιαρό γάλα στη μπεσαμέλ και φροντίστε να ανακατεύετε συνεχώς για να μην σβολιάσει.

Συναρμολόγηση: Το αντικολλητικό χαρτί στο ταψί είναι απαραίτητο για να μπορέσετε να κόψετε και να σερβίρετε εύκολα τα κομμάτια, χωρίς να κολλήσουν στον πάτο.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κλασικό Παστίτσιο με Μοσχάρι

Λαζάνια με Κιμά και Πέντε Τυριά

Κρέπες Απαλές και Αφράτες