Πατάτες στον ατμό με λεμόνι και μυρωδικά

Οι πατάτες στον ατμό Πιάτο απλό και νόστιμο που μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο συνοδευτικό ή να γίνει ένα ελαφρύ γεύμα για όσους νηστεύουν.

Αυτές οι πατάτες είναι απλά μαγικές:

  • Γευστικότατες: Η δροσιά του λεμονιού, η φρεσκάδα των μυρωδικών και η γήινη γεύση των πατατών συνδυάζονται άψογα, δημιουργώντας ένα πιάτο που θα σας ενθουσιάσει.
  • Υγιεινές: Ο ατμός διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά των πατατών, ενώ το λεμόνι και τα μυρωδικά προσθέτουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
  • Εύκολες: Η συνταγή είναι απλή και μπορεί να την φτιάξει ο καθένας, ακόμα και οι αρχάριοι στην κουζίνα.
  • Ευέλικτες: Μπορείτε να σερβίρετε τις πατάτες ως συνοδευτικό με κρέας, ψάρι ή λαχανικά, ή ως κύριο πιάτο με μια σαλάτα.

Μερικά μυστικά για τέλειες πατάτες:

  • Χρησιμοποιήστε πατάτες κατάλληλες για βράσιμο, όπως οι Νάξου ή οι Κύπρου.
  • Κόψτε τις πατάτες σε ομοιόμορφα κομμάτια, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Μην παραβράσετε τις πατάτες, για να διατηρήσουν την υφή τους.
  • Προσθέστε τα μυρωδικά λίγο πριν το τέλος, για να διατηρήσουν το άρωμά τους.

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε ένα υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο σας!

Υλικά (για 4 άτομα)

800 γρ. μικρές προς μέτριες πατάτες ολόκληρες, καθαρισμένες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
1 κουταλιά της σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα
χυμό από ½ λεμόνι
ξύσμα από ½ λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βάζουμε στη χύτρα λίγο νερό και στο ειδικό πανέρι της χύτρας τις πατάτες. Τις βράζουμε στον ατμό για 15 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
2. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το λάδι με το λεμόνι και το ξύσμα λεμονιού. Βγάζουμε τις πατάτες από το πανέρι και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Τις αλατοπιπερώνουμε, τις περιχύνουμε με το λαδολέμονο, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο θυμάρι, φρέσκια ρίγανη και άνηθο και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση

Πηγή: www.arttable.gr

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες

Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες πατροπαράδοτο Κυριακάτικο φαγητό για πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Σημασία, δεν έχει τόσο ο τρόπος μαγειρέματος, όσο η ποιότητα του αρνιού, αν είναι νησιώτικο, αν είναι βουνίσιο, με τι έχει τραφεί…

Υλικά

1,5 – 2 κ. μπροστινό ή μπούτι αρνί
(ανάλογα με το τι προτιμάτε…)
1,5 κ. πατάτες
3-4 καρότα
μείγμα μπαχαρικών για κρέας
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 κ. σούπας μουστάρδα
χυμό 1 λεμονιού
χυμό 1 πορτοκαλιού
λάδι
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη για τις πατάτες

Εκτέλεση

Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
Το αλείφουμε με μουστάρδα και μπαχαρικά για κρέας.
Το βάζουμε σ’ ένα ταψί και κάτω από το κρέας, τοποθετούμε δύο σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση.
Όσο κάνουμε για να ετοιμάσουμε τις πατάτες, το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Καθαριζουμε τα καρότα ολοκληρα
Τις κόβουμε κυδωνάτες.
Τις βάζουμε σε μία λεκάνη.
Τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λάδι, ρίγανη.
Τις ανακατεύουμε καλά, ώστε να πασπαλιστούν απ’ όλες τις πλευρές τους.
Τις βάζουμε περιμετρικά στο ταψί γύρω από το κρέας μαζι με τα καρότα και τα περιχύνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μιάμισυ ώρα.
Στη μιάμισυ ώρα, ξεσκεπάζουμε το ταψί, γυρίζουμε το κρέας, το αφήνουμε για μισή ώρα και στη συνέχεια το ξαναγυρίζουμε και το αφήνουμε
για άλλη μισή ώρα.

Καλή Επιτυχία!

Photo: Georgia Papaconstantinou-SerhanGreek Recipe Exchange Group

Προηγούμενο άρθροΜαλακά ρολάκια μήλου για ένα γρήγορο γεύμα
Επόμενο άρθροΜαλακά μπισκότα μήλου