Η Πατσαβουρόπιτα είναι μια μερακλίδικη πιτα με τυριά, από τις πιο εύκολες που μπορούμε να φτιάξουμε για ένα συνοδευτικό
Υλικά
455 γρ. κατεψυγμένο φύλλο κρουστας
115 g ανάλατο βούτυρο ή 110 g ελαιόλαδο
350 ml κουτάκι σόδας
Γέμιση:
2 φλιτζάνια (300 g) τυρί φέτα, θρυμματισμένη
2 κουταλιές της σούπας (10g) παρμεζάνα, τριμμένη
2 φλιτζάνια (500 g) μυζήθρα ή ρικότα πλήρης
4 αυγά
½ φλιτζάνι (123 ml) γάλα
Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Αλάτι, δοκιμάστε τη φέτα πριν την προσθέσετε καθώς συχνά είναι αρκετά αλμυρή
Γαρνίρισμα για αλμυρή εκδοχή:
σουσάμι
Γαρνίρισμα για γλυκιά εκδοχή:
Μέλι θυμαρίσιο ή μέλι από άνθη πορτοκαλιάς
Ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα
Εκτέλεση
Ξεπαγώστε το φύλλο όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Βγάζετε από το ψυγείο 15 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C.
Λιώστε το βούτυρο, αν χρησιμοποιείτε. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε καλά ένα κατάλληλο ταψί.
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, σπάζοντας μεγαλύτερα κομμάτια φέτας.
(Έβαλα μόνο πιπέρι καθώς η φέτα ήταν αλμυρή.)
Τοποθετήστε ένα φύλλο στην επιφάνεια εργασίας, καλύπτοντας τα υπόλοιπα φύλλα με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσουν.
Αλείφουμε ελαφρά το φύλλο με βούτυρο (ή λάδι) και τοποθετούμε ένα άλλο φύλλο από πάνω. Βούτυρο (λάδι) φυλλο και πάλι.
Στρώνουμε τον πάτο του ταψιού με το βουτυρωμένο (λαδωμένο) φύλλο αφήνοντας μια προεξοχή 5 εκ από όλες τις πλευρές.
Επαναλάβετε την επένδυση του ταψιού με φύλλα μέχρι να καλυφθεί ο πάτος. Διπλώστε το φύλλο που κρέμεται πίσω από το φύλλο κατά μήκος των τοιχωμάτων του ταψιού δημιουργώντας ένα κοθρο στην πίτα.
Συναρμολόγηση της πίτας:
Βουτυρώνουμε (ή λάδι) άλλο ένα φύλλο φύλλου και σκεπάζουμε με άλλο φύλλο. Βούτυρο (λάδι) φυλλο και πάλι.
Ρίξτε ένα κουτάλι περίπου 3 κουταλιές της σούπας γέμιση 2.5 εκ μακριά από το ένα κοντό άκρο των διπλών βουτυρωμένων φύλλων, απλώνοντας λίγο πάνω στο φύλλο φύλλου με μια σπάτουλα.
Ξεκινήστε να μαζεύετε το φύλλο πάνω από τη γέμιση σε πιέτες ακορντεόν
Τοποθετήστε τη μακριά λωρίδα φύλλου στη μία πλευρά του προετοιμασμένου ταψιού. (Οι λωρίδες του πλισέ φύλλου θα είναι εύθραυστες.
Μην στεναχωριέστε αν το πτυχωτό φύλλο σπάσει στη μέση καθώς το μαζεύετε. Δεν θα επηρεάσει την εμφάνιση της πίτας.
Απλώς τοποθετήστε κομμάτια στο ταψί.)
Επαναλάβετε μέχρι να χρησιμοποιηθεί η γέμιση και φωλιάστε σφιχτά το επόμενο πτυχωτό φύλλο και το
ταψί να γεμίσει.
Πίτα ψησίματος:
Όταν γεμίσει το ταψί, αλείφουμε τις κορυφές των πτυχών με το υπόλοιπο βούτυρο (λάδι). Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβετε την κορυφή της
πίτας σε κομμάτια σερβιρίσματος. Στη συνέχεια περιχύνουμε την πίτα με τη σόδα και τη βάζουμε γρήγορα στο φούρνο.
(Μην ρίχνετε σόδα πάνω από την πίτα εάν παγώσετε ένα ταψί για μελλοντική χρήση, αλλά θυμηθείτε να ρίξετε σόδα πάνω από το ταψί όταν είναι
έτοιμο για ψήσιμο.) Ψήστε για 35-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει, ελέγχοντας για περίπου 25 λεπτά και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο
αν ροδίσει πάρα πολύ.
Αφαιρέστε από το φούρνο όταν η εσωτερική θερμοκρασία της πίτας φτάσει 71 °C. (Η υπολειπόμενη θερμότητα θα συνεχίσει να μαγειρεύει την πίτα
όσο κρυώνει.) Αφήστε την πίτα να κρυώσει για 10 λεπτά. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε ως συνοδευτικό, ή ως μέρος ενός μπουφέ ή με μια σούπα
ή σαλάτα. Σερβίρεται καλύτερα ζεστό.