Η Πατσαβουρόπιτα Σιροπιαστή είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά, που με την προσθήκη γιαουρτιού και σοκολάτας γίνεται ακόμα πιο αφράτη και απολαυστική. Το όνομά της προέρχεται από τον τρόπο που στρώνουμε τα φύλλα, σαν… πατσαβούρα! Είμαι σίγουρη ότι θα γίνει το αγαπημένο σας σιροπιαστό γλυκό!

Υλικά συνταγής

Για τη πίτα:

1 πακέτο φύλλο κρούστας

5 αυγά
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 βανίλια
1 κ.σ. μπέϊκιν πάουντερ
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 πακέτο δάκρυα σοκολάτας
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για το σιρόπι:

3 1/2 φλ. τσαγιού νερό
2 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα πυρέξ 20 Χ 30 εκ. περίπου.
Για τη πίτα: Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε σιγά σιγά το καλαμποκέλαιο, τις βανίλιες, το μπέϊκιν ,το ξύσμα, τα δάκρυα σοκολάτας  και τέλος το γιαούρτι.
Στρώνετε στο ταψί τα φύλλα, το ένα δίπλα στο άλλο σουρωμένα “πλισέ”. Ρίχνετε το μείγμα πάνω από τα σουρωμένα φύλλα και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30’.      

Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ βράζετε σε μια κατσαρόλα  υλικά για το σιρόπι για 5’ –10’. Περιχύνετε το σιρόπι χλιαρό σε χλιαρό επίσης γλυκό. Αφήνετε να απορροφηθεί το σιρόπι, κόβετε τη πατσαβουρόπιτα και την απολαμβάνετε.   

Tips για την Τέλεια Πατσαβουρόπιτα Σιροπιαστή

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Πατσαβουρόπιτα Σιροπιαστή σας τέλεια! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σύρμα για να ανακατέψετε το γιαούρτι στο τέλος, ώστε να μην το παραδουλέψετε. Για έξτρα άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο εκχύλισμα βανίλιας ή μία πρέζα κανέλας στο μείγμα του γιαουρτιού. Αν θέλετε να γίνει πιο τραγανή η πατσαβουρόπιτα, μπορείτε να πασπαλίσετε ελάχιστο λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα σουρωμένα φύλλα πριν ρίξετε το μείγμα. Θυμηθείτε, το μυστικό της σωστής σιροπιαστής είναι η θερμοκρασία: και το γλυκό και το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρά, όχι καυτά ή κρύα.

www.cretanfoodnews.gr