Οι Πένες Φούρνου με Μπέικον είναι ένα πιάτο που φέρνει στο τραπέζι την απόλυτη γεύση της άνεσης και της θαλπωρής. Αυτή η συνταγή συνδυάζει τα αγαπημένα ζυμαρικά πένες με πλούσια τυριά, αρωματική κρέμα γάλακτος, τραγανό μπέικον και μανιτάρια, δημιουργώντας ένα κρεμώδες και χρυσαφένιο αποτέλεσμα. Είναι μια ιδανική επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι ή για ένα γρήγορο και χορταστικό δείπνο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Ακολουθήστε τα βήματα για να φτιάξετε τις πιο νόστιμες Πένες Φούρνου με Μπέικον !

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Τι χρειαζόμαστε:

  • Πένες (Ζυμαρικά) – 500 γρ
  • Κεφαλοτύρι (τριμμένο) – 150 γρ
  • Γκούντα (τριμμένο) – 150 γρ
  • Μπέικον (κομμένο σε κύβους) – 300 γρ
  • Μανιτάρια (κομμένα σε λεπτές φέτες) – 300 γρ
  • Κρέμα γάλακτος (πλήρης 35% λιπαρά) – 500 γρ
  • Βούτυρο (για το ταψί) – 2 κσ (κουταλιές της σούπας)
  • Ελαιόλαδο – 2 κσ (κουταλιές της σούπας)
  • Αλάτι – Κατά βούληση
  • Πιπέρι – Φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πώς ετοιμάζουμε τις Πένες Φούρνου με Μπέικον:

1. Προετοιμασία Μπέικον και Μανιταριών: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μπέικον κομμένο σε κύβους και το σοτάρουμε μέχρι να γίνει τραγανό και να βγάλει το λίπος του. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε μαζί με το μπέικον μέχρι να μαλακώσουν και να αποβάλλουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

2. Βράσιμο Ζυμαρικών: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά φροντίζουμε να τις στραγγίσουμε 1-2 λεπτά νωρίτερα από τον προτεινόμενο χρόνο, ώστε να είναι *al dente* (να κρατάνε ελάχιστα). Αυτό είναι κρίσιμο για να μη λασπώσουν κατά το ψήσιμο στο φούρνο.

3. Ετοιμασία Ταψιού: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C . Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρέξ που θα χρησιμοποιήσουμε. Χρησιμοποιούμε τις 2 κσ βούτυρο για να καλύψουμε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα.

4. Ανάμειξη Υλικών: Ρίχνουμε τις βρασμένες και στραγγισμένες πένες μέσα στο βουτυρωμένο ταψί. Τις ανακατεύουμε με τη μισή ποσότητα της κρέμας γάλακτος ( 250 γρ ), το σοταρισμένο μπέικον και τα μανιτάρια, τα μισά τυριά ( 150 γρ κεφαλοτύρι και γκούντα συνολικά) και το πιπέρι. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι, αν χρειάζεται (λαμβάνοντας υπόψη ότι το μπέικον και το κεφαλοτύρι είναι ήδη αλμυρά).

5. Τελική Συναρμολόγηση και Ψήσιμο: Ισιώνουμε ομοιόμορφα τα υλικά μας στο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα τυριά και περιχύνουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος ( 250 γρ ). Ψήνουμε τις Πένες Φούρνου με Μπέικον στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει όμορφα και τα τυριά να έχουν μειώσει τον όγκο τους, δημιουργώντας μια πλούσια κρούστα. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 5 λεπτά πριν το σερβίρουμε.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Active Preparation Time: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 45 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μυστικά για τις πιο κρεμώδεις Πένες Φούρνου

Το Μυστικό του Al Dente: Όπως αναφέρθηκε στην εκτέλεση, το να βράσετε τις πένες 1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται είναι το μυστικό για να μη λασπώσουν στο φούρνο. Θα απορροφήσουν την κρέμα γάλακτος κατά το ψήσιμο, γίνονται πιο κρεμώδεις.

Επιλογή Τυριών: Για καλύτερη γεύση και λιώσιμο, χρησιμοποιήστε τυριά που λιώνουν όμορφα. Εκτός από γκούντα και κεφαλοτύρι, μπορείτε να προσθέσετε 50 γρ μοτσαρέλα τριμμένη (για περισσότερη ελαστικότητα) ή λίγο έντονο τυρί (όπως παρμεζάνα) για επιπλέον άρωμα.

Πρόσθετα Αρώματα: Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μοσχοκάρυδο (μια πρέζα) στην κρέμα γάλακτος πριν την αναμείξετε με τα ζυμαρικά, για να δώσετε μια πιο «μπεσαμέλ» γεύση. Επίσης, αντί για απλό μπέικον, δοκιμάστε καπνιστή πανσέτα (pancetta).


 

Σχετικές Συνταγές 

Συνταγή Παστίτσιο (κλασική)

Η Καλύτερη Μακαρονάδα με Κιμά

Κοτόπουλο με Κρέμα Γάλακτος και Μανιτάρια