Η Τραχανόπιτα είναι μια παραδοσιακή πίτα που συνδυάζει την αλμύρα της φέτας με τη γλυκύτητα του τραχανά και του κολοκυθιού. Είναι ένα πλήρες γεύμα για όλη την οικογένεια και μια τέλεια επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας. Το μυστικό της βρίσκεται στην απλότητα των υλικών και στην ιδιαίτερη υφή της.


Υλικά για την Τραχανόπιτα

Για να φτιάξουμε την τραχανόπιτα, θα χρειαστούμε:

  • 2 κούπες τσαγιού Τριμμένο και καλά στυμμένο κολοκύθι
  • 2 κούπες τσαγιού Γλυκό τραχανά
  • 4 Αυγά
  • 700 γρ. Γάλα
  • 1 κούπα τσαγιού Φέτα (ή και περισσότερη)
  • 1/2 κούπα τσαγιού Λάδι
  • 1/2 φακελάκι Μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την πεντανόστιμη πίτα.

1. Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζω όλα τα υλικά μαζί: το τριμμένο κολοκύθι, τον τραχανά, τα αυγά, το γάλα, τη φέτα, το λάδι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω πολύ καλά όλα τα υλικά.

2. Αφού τα ανακατέψω, αφήνω το μείγμα να σταθεί για 20 λεπτά, για να απορροφήσει ο τραχανάς τα υγρά.

3. Στη συνέχεια, λαδώνω καλά ένα μεγάλο ταψί κουζίνας και πασπαλίζω με λίγο σιμιγδάλι.

4. Απλώνω ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί.

5. Περιχύνω το μείγμα με λίγο λαδάκι ακόμα από πάνω.

6. Ψήνω την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 10 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 40-45 λεπτά.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά (μαζί με την αναμονή).
  • Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή για 20 λεπτά.

Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Τραχανόπιτα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Τραχανόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Κολοκύθι: Είναι πολύ σημαντικό να στίψετε καλά το κολοκύθι. Το ζουμί του δεν χρειάζεται και μπορεί να κάνει την πίτα νερουλή.
  • Φέτα: Αν σας αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη φέτα από αυτή που αναγράφεται στη συνταγή. Της δίνει έξτρα γεύση και νοστιμιά.
  • Ξεκούραση: Μην παραλείψετε να αφήσετε το μείγμα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Είναι απαραίτητο για να φουσκώσει ο τραχανάς και να γίνει η πίτα αφράτη.
  • Αλεύρι: Αν θέλετε να γίνει πιο τραγανή η βάση της πίτας, μπορείτε να πασπαλίσετε το ταψί με αλεύρι αντί για σιμιγδάλι.