Η πιπερόπιτα είναι μία πίτα ιδιαίτερη αλλά πάντα εντυπωσιάζει!
Αποτελείται από φύλλο χειροποίητο φύλλο, πλούσια γέμιση με πιπεριές Φλωρίνης, κρεμμύδι, τυρί και μυρωδικά, και ψήνεται στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Η πιπερόπιτα μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή κρύα, ως ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό.
Υλικά:
Για το φύλλο:
500γρ αλεύρι κίτρινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 φλυτζανάκι λάδι
Νερό (όσο χρειαστεί)
Για την γέμιση:
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα
4 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε φέτες
4 πιπεριές κέρατο κομμένες σε φέτες
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε φέτες (συνολικά 1 κιλό)
Αλάτι και πιπέρι
Μαϊντανός και άνηθος ψιλοκομμένα
2 αυγά χτυπημένα
200γρ φέτα σπασμένη με το χέρι
200γρ γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το φύλλο:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ξύδι. Ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι και το νερό, ζυμώνοντας παράλληλα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
για την γέμιση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε με τα αυγά, τη φέτα και τη γραβιέρα.
Συναρμολόγηση
Λαδώνουμε ένα ταψί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίγουμε το ένα φύλλο και το στρώνουμε στο ταψί. Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι και ραντίζουμε με λίγο λάδι.
Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C με αντιστάσεις για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Σερβίρισμα: Αφήνουμε την πιπερόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι της κας Αγγελικη Πλατη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Πιπερόπιτα με σφολιάτα
Μια κλασική γεύση που ποτέ δεν απογοητεύει! Η τραγανή σφολιάτα αγκαλιάζει τρυφερά την πικάντικη γέμιση πιπεριάς, δημιουργώντας μια αρμονία γεύσεων που θα σας ξετρελάνει. Ιδανική για ζεστό ή κρύο σνακ, η πιπερόπιτα με σφολιάτα είναι πάντα μια σίγουρη επιλογή που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.
Υλικά
• 1 φύλλο σφολιάτας
• 200 γραμ. γκούντα, τριμμένη
• 150 γραμ. ρεγκάτο, τριμμένο
• 50 γραμ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
• 150 γραμ. κασέρι, τριμμένο
• 3 φέτες γαλοπούλα καπνιστή, ψιλοκομμένη
• 2 φέτες πάριζα, ψιλοκομμένες
• 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
• 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
• 1 κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένη
• 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
• 1 μικρή κρέμα γάλακτος, ή 200 ml
• 2 αυγά • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• μαργαρίνη για το ταψί
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι σωταρω κρεμμύδι και πιπεριές διάφορες….σε ένα μπολ βάζω τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάω ελαφρά…ρίχνω μέσα ότι τυριά είχα(εγώ δεν τα είχα όλα)ρεγγατο,μιξ τυριών,λίγο μυζήθρα,έριξα και παριζα σε λεπτές φέτες,βάζω το μείγμα μέσα στα τυριά…
Σε ένα πιρεξ βάζω το πρώτο φύλλο,ρίχνω μέσα το μείγμα και από πάνω το άλλο φύλλο…βάζω λάδι,το τρυπάω λίγο το φύλλο και ρίχνω το σουσάμι…στον φούρνο για 40 λεπτά…και έτοιμο….
Καλή απολαυσηηηηηηηηηη 💕💕
ΠΗΓΗ: Dhmhtra Karanikolh