Μια πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων!
Νηστίσιμα Γεμιστά με Ντομάτες αυτό το πιάτο, γεμάτο με ζουμερές ντομάτες και πολύχρωμες πιπεριές γεμιστές με αρωματικό ρύζι, μυρωδικά και μπαχαρικά, αποτελεί μια πραγματική απόλαυση για τα μάτια και τον ουρανίσκο.
Πλεονεκτήματα:
- Πλούσια γεύση: Η αρμονική συνύπαρξη των γλυκών ντοματών, των τραγανών πιπεριών και της γεμάτης γεύσης γέμισης δημιουργεί ένα γευστικό αριστούργημα.
- Χορταστικό: Η προσθήκη ρυζιού και μπαχαρικών καθιστά τα γεμιστά ένα χορταστικό πιάτο, ιδανικό για γεύμα ή δείπνο.
- Υγιεινό: Τα γεμιστά αποτελούν μια υγιεινή επιλογή, καθώς περιέχουν άφθονα λαχανικά, ρύζι ολικής αλέσεως (προαιρετικά) και μυρωδικά.
- Ποικιλία: Μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά από τη γέμιση.
- Εντυπωσιακό: Τα γεμιστά με ντομάτες και πολύχρωμες πιπεριές είναι ένα εντυπωσιακό πιάτο που θα κοσμήσει το τραπέζι σας και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.
Συμβουλές:
- Επιλέξτε σφιχτές και ώριμες ντομάτες και πιπεριές για να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
- Σοτάρετε τα υλικά της γέμισης πριν τα προσθέσετε στο ρύζι για να αναδείξετε τη γεύση τους.
- Χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών αντί για νερό για να ενισχύσετε τη γεύση του ρυζιού.
- Προσθέστε μυρωδικά της αρεσκείας σας, όπως άνηθο, μαϊντανό ή δυόσμο, για έξτρα άρωμα.
- Ρυθμίστε την ποσότητα των μπαχαρικών ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.
- Σερβίρετε τα γεμιστά με δροσερό γιαούρτι ή τζατζίκι.
Συνοψίζοντας, τα γεμιστά με ντομάτες και πολύχρωμες πιπεριές αποτελούν μια γευστική, χορταστική και υγιεινή επιλογή για κάθε περίσταση. Δοκιμάστε τα και ανακαλύψτε μια πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων!
Υλικά:
6 ντομάτες
3 πρασινες πιπεριές
3 κίτρινες πιπεριές
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ
1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1/2 φλιτζάνι νερό
1/4 φλιτζάνι κουκουνάρι
1/4 φλιτζάνι σταφίδες
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένετε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κόβετε το καπάκι από τις ντομάτες και αφαιρείτε προσεκτικά τη σάρκα τους με ένα κουτάλι. Αφήνετε στην άκρη τη σάρκα για τη γέμιση. Κόβετε το καπάκι από τις πιπεριές και αφαιρείτε τα σπόρια.
Σε ένα μεγάλο μπολ, σοτάρετε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τη σάρκα από τις ντομάτες ψιλοκομμένη, το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά.
Γεμίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα του ρυζιού. Σκεπάζετε τις ντομάτες με τα καπάκια τους και τις πιπεριές με τα κομμάτια που αφαιρέσατε.
Σε μια κατσαρόλα, βάζετε το χυμό ντομάτας, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε για 5 λεπτά.
Τοποθετείτε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε ταψί. Ρίχνετε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζετε το ταψί και ψήνετε για 30 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει το ρύζι.
Σερβίρετε ζεστά με ψιλοκομενο μαιντανό .
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και άλλα υλικά, όπως μανιτάρια, καρότο, ή ψιλοκομμένο λουκάνικο.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο πελτέ ντομάτας στη σάλτσα.
Μπορείτε να ψήσετε τα γεμιστά και στο φούρνο μικροκυμάτων για 30-40 λεπτά.
Τα γεμιστά μπορούν να φυλαχθούν στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Καλή όρεξη!
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Γεμιστά θράψαλα…
Υλικά
2 μεγάλα θραψαλα καθαρισμένα.
1 ξερό κρεμμύδι,
2 φρέσκα κρεμμυδάκια,
1 πράσο,
2 σκελιδες σκόρδο,
6 κουταλιες ρύζι Καρολίνα,
1 ποτήρι λευκό κρασί,
3 φρέσκες ντοματες στον τρίφτη
1 κουταλάκι πελτέ,
2 κούπες νερό,
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
για το ταψι
λάδι
φρέσκια ντομάτα
2 ψιλοκομένες πιπεριές φλωρινης και πράσινες
2 κούπες ζεστό νερό
1 κύβο λαχανικών
μαϊδανο, άνιθο.
Εκτέλεση
Σωταρω το κρεμμύδι, δυο φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσο, σκελιδες σκόρδο, προσθέτω 6 κουταλιες ρύζι Καρολίνα, σωταρω να γυαλίσει
Ρίχνω ένα ποτήρι λευκό κρασί, σε λίγο προσθέτω τις ντοματες στον τρίφτη κι ένα κουταλάκι πελτέ, νερό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Όταν απορροφηθουν τα υγρα, γεμίζω τα θραψαλα, κλεινω με οδοντογλυφιδες, τα τοποθετω σε γάστρα μαζί με τα πλοκάμια.
Περιχύνω με λάδι, φρέσκια ντομάτα, ψιλοκομένες πιπεριές φλωρινης και πράσινες, δυο κούπες ζεστό νερό με έναν κύβο λαχανικών, μαϊδανο, άνιθο.
Ψήνω στο φούρνο για 2 ωρες 200 βαθμούς.
Καλή Απόλαυση
H Συνταγή είναι της κας