Η Πίτα με γιαούρτι και φέτα είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη στην παρασκευή επιλογή, ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα ή ένα ελαφρύ δείπνο . Η αλμυρή φέτα συνδυάζεται τέλεια με τη δροσερή και ελαφριά γεύση του γιαουρτιού, δημιουργώντας μια πλούσια και γευστική γέμιση . Η ζύμη γίνεται τραγανή εξωτερικά και αφράτη στο εσωτερικό, ενώ η πίτα έχει μια χρυσαφένια όψη που την κάνει πολύ ελκυστική. Είναι μια νόστιμη , εύκολη και οικονομική επιλογή που σίγουρα θα αρέσει σε όλους!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


 Υλικά

Για τη Ζύμη και τη Γέμιση:

  • 420 γρ. – Αλεύρι σίτου (για όλες τις χρήσεις)
  • 250 ml – Γιαούρτι
  • 200 γρ. – Τυρί φέτα (κομμένη σε κυβάκια)
  • 60 ml – Ηλιέλαιο 
  • 30 ml – Βούτυρο (λιωμένο)
  • 3 – Αυγά 
  • 30 γρ. – Μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. – Μαγειρική σόδα
  • 1 τσιμπιά – Αλάτι (προαιρετικά, ανάλογα με τη φέτα)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Μείγματος:

Ξεκινάμε και σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και 1 τσιμπιά αλάτι (αν κρίνουμε ότι χρειάζεται). Τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι , τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ . Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και μετά χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει αφράτο .

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο αναμειγμένο με το ηλιέλαιο και ρίχνουμε και το τυρί φέτα κομμένο σε μικρά κυβάκια, τα οποία πατάμε λίγο με το σύρμα ή ένα πιρούνι για να λιώσουν μερικώς και να ενσωματωθούν.

Β. Ολοκλήρωση Ζύμης και Ψήσιμο:

Συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουμε μία πηχτή ζύμη (σαν κέικ).

Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι περίπου 22-24 εκατοστών (ή ένα μικρό πυρέξ). Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το ισιώνουμε και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί και από κάτω (περίπου 40-50 λεπτά ).


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 40-50 λεπτά (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα


Χρήσιμα Tips

Προτάσεις για Γεύση, Υφή και Εμφάνιση

Πρόσθετα Υλικά: Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση και άλλα υλικά, όπως ψιλοκομμένο άνηθο , μαϊντανό , ή πράσο για επιπλέον άρωμα.

Για Πιο Αφράτη Υφή: Το γιαούρτι και η σόδα με το μπέικιν πάουντερ συνεργάζονται για να δώσουν απίστευτη αφράτη υφή . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλήρες ή στραγγιστό γιαούρτι (αν είναι στραγγιστό, ίσως χρειαστεί λίγο έξτρα υγρό).

Τυρί: Η φέτα είναι η βάση, αλλά για πιο πλούσια γεύση συνδυάστε τη με λίγο ανθότυρο ή μυζήθρα .

Εμφάνιση: Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε την πίτα με σουσάμι ή μαυροκούκι πριν την ψήσετε για μια πιο ελκυστική χρυσαφένια όψη.


 

Σχετικές Συνταγές

Τυρόπιτα με Αυγά και Γάλα

Αφράτη Πίτσα Χωρίς Μαγιά

Πασχαλινή Τυρόπιτα με Ανθότυρο


Δείτε περισσότερες ωραίες συνταγές Gatimet e Shqiperise se mesme