Πίτα του Βοσκού είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η πλούσια, αρωματική γέμιση από αρνίσιο κιμά, καρότα και αρακά, καλύπτεται από έναν βελούδινο πουρέ πατάτας που γίνεται τραγανός στο ψήσιμο. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το μείγμα κρέατος:

  • Κιμάς αρνίσιος: 1 κιλό
  • Κρεμμύδι (μεγάλο, ψιλοκομμένο): 1
  • Σκόρδο (τριμμένες σκελίδες): 3
  • Ελαιόλαδο: 3 κουταλιές της σούπας
  • Αλεύρι: 4 κουταλιές της σούπας
  • Ντοματοπελτές: 1 κουταλιά της σούπας
  • Ζωμός βοδινού ή νερό: 2 φλιτζάνια
  • Καρότα: 200g
  • Αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος): 200g
  • Μπαχαρικά: 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι, 1 κ.γ. δεντρολίβανο, 1 κ.γ. θυμάρι

Για τον πουρέ:

  • Πατάτες: 1,5 κιλό
  • Βούτυρο: 1 κουταλιά της σούπας
  • Γάλα: 1/2 φλιτζάνι (120 ml)
  • Τυρί τσένταρ: 1/4 φλιτζάνι
  • Κρόκος αυγού: 1
  • Μπαχαρικά: 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι

Για την επικάλυψη:

  • Δεν υπάρχουν επιπλέον υλικά.

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

1. Προετοιμασία Πατάτας: Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε σε 4 κομμάτια. Τοποθετήστε σε μια μεσαία κατσαρόλα και καλύψτε με κρύο νερό. Βάζουμε σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, καλύπτουμε και βράζουμε. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν.

2. Σοτάρισμα Λαχανικών: Ενώ οι πατάτες μαγειρεύονται, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε 2-3 λεπτά. Προσθέστε το τριμμένο σκόρδο και τα ψιλοκομμένα καρότα. Σοτάρετε μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν, περίπου 5-7 λεπτά.

3. Προσθήκη Κρέατος & Μπαχαρικών: Προσθέστε τον κιμά. Μαγειρέψτε μέχρι να μην είναι πλέον ροζ, περίπου 5 λεπτά. Αλατοπιπερώστε, ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και θυμάρι. Προσθέστε τον τοματοπολτό και το αλεύρι και ανακατέψτε καλά.

4. Σάλτσα: Προσθέστε τον ζωμό μοσχαρίσιου κρέατος (ή νερό) και τον κατεψυγμένο αρακά. Σιγοβράστε, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Η γέμιση για την Πίτα του Βοσκού είναι έτοιμη.

5. Δημιουργία Πουρέ: Όταν οι πατάτες μαγειρευτούν, μεταφέρετε τις σε ένα μπολ. Προσθέστε βούτυρο, γάλα, κρόκο αυγού, αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιήστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και το τυρί τσένταρ και ανακατέψτε.

6. Συναρμολόγηση & Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο στους **200°C**. Στρώστε το μείγμα κρέατος σε ένα ταψί 33 X 22cm.Απλώστε τον πουρέ πάνω από το μείγμα κρέατος. Ψήστε για 20-25 λεπτά ή έως ότου ο πουρές πατάτας γίνει χρυσοκαφέ. Σερβίρετε ζεστή την Πίτα του Βοσκού.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Στο τηγάνι): 15-20 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 20-25 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 55-65 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 10 λεπτά (για ξεκούραση).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Αντί για κιμά αρνιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά μοσχάρι για να φτιάξετε το Cottage Pie, μια εξίσου κλασική συνταγή. Δείτε κι άλλες αλμυρές πίτες με κιμά.

Για να γίνει ο πουρές σας πιο αφράτος, βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες είναι ζεστές όταν τις πολτοποιείτε και το γάλα είναι χλιαρό. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη μουστάρδα (Dijon) στον κιμά για έξτρα βάθος στη γεύση.

Για να σχηματιστεί μια τέλεια χρυσαφένια κρούστα στην Πίτα του Βοσκού, μπορείτε να περάσετε λίγο πινέλο με γάλα ή λιωμένο βούτυρο πάνω από τον πουρέ πριν το ψήσιμο. Δείτε ιδέες για φαγητά κατσαρόλας.


 

Σχετικές Συνταγές 

Παστίτσιο: Η κλασική συνταγή

Παραδοσιακός Μουσακάς

Κλασική Κιμαδόπιτα με σπιτικό φύλλο