Η Πορτοκαλόπιτα με Φύλλο Κρούστας είναι από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά, διάσημη για την αέρινη υφή της και το απίστευτο άρωμα πορτοκαλιού. Αυτή η συνταγή είναι γνωστή και ως «της τεμπέλας» γιατί έχει πολύ μικρή διαδικασία προετοιμασίας! Τα κομμένα φύλλα κρούστας ρουφούν την κρέμα με το γιαούρτι και το βούτυρο, ενώ το πλούσιο σιρόπι με τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού εξασφαλίζει ότι η Πορτοκαλόπιτα με Φύλλο Κρούστας θα είναι αφράτη και θα λιώνει στο στόμα.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για την Πίτα
- Φύλλο κρούστας – 1 πακέτο (περίπου 450-500 γρ.)
- Αυγά – 4 τεμάχια
- Γιαούρτι (0% ή 2% λιπαρά) – 200 γρ.
- Βούτυρο (τύπου Lurpak) ή μαργαρίνη – 250 γρ. (λιωμένο, αλλά όχι ζεστό)
- Μπέικιν πάουντερ – 1 φακελάκι ( 20 γρ. )
- Ζάχαρη – 3/4 κούπας (περίπου 180 με 200 γρ.)
- Βανίλια (σε σκόνη) – 1 τεμάχιο
- Ξύσμα πορτοκαλιού – από 2 πορτοκάλια
Για το Σιρόπι
Υλικά (μετρημένα με ένα μεγάλο ποτήρι του νερού):
- Ζάχαρη – 3 ποτήρια
- Νερό – 4 1/2 ποτήρια
- Φλούδα πορτοκαλιού – από 2 πορτοκάλια
- Χυμός πορτοκαλιού – από 2 πορτοκάλια
- Χυμός λεμονιού – από 1/2 λεμόνι
- Βανίλια (σε σκόνη) – 1 τεμάχιο
Εκτέλεση Συνταγής
Αναλυτικά τα βήματα:
1. Προετοιμασία Φύλλου: Με ένα ψαλίδι, κόβουμε σε λωρίδες το φύλλο κρούστας. Τοποθετούμε τις λωρίδες σε ένα μεγάλο ταψί. Τα ξεχωρίζουμε καλά με τα χέρια μας, να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους. Tip: Αν τα αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα για δύο ωρίτσες περίπου, θα γίνουν ακόμα καλύτερα. Μάθετε περισσότερα μυστικά για τα σιροπιαστά.
2. Ετοιμασία Κρέμας: Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε με σύρμα το λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε και τα αυγά , το γιαούρτι , το μπέικιν , τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.
3. Ενσωμάτωση: Προσθέτουμε τα κομμένα φύλλα κρούστας λίγα λίγα, ανακατεύοντας απαλά κάθε φορά. Συνεχίζουμε μέχρι τα φύλλα να ρουφήξουν όλη την κρέμα και να γίνουν ένα ομοιόμορφο, πηχτό μείγμα.
4. Ψήσιμο: Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι (ιδανικά 25×35 εκ.). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά, πάνω και κάτω.
5. Σιρόπι: Εντωμεταξύ, βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού (ζάχαρη, νερό, χυμό, φλούδα, χυμό λεμονιού) σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε το σιρόπι για 8-10 λεπτά περίπου από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Στο τέλος, ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
6. Σιρόπιασμα: Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με καυτό σιρόπι . Θα το ρουφήξει όλο και θα είναι όσο πρέπει ζουμερό. Αν θέλουμε παραπάνω σιρόπι, μπορούμε να φτιάξουμε μισή δόση παραπάνω. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. Καλή επιτυχία!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Στεγνώματος (Προαιρετικός): 2 ώρες
Χρόνος Ψησίματος: 35 λεπτά
Χρόνος Βρασμού Σιροπιού: 10 λεπτά
Συνολικός Χρόνος (Χωρίς Στέγνωμα): Περίπου 1 ώρα
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μυστικά για την πιο αφράτη Πορτοκαλόπιτα
Στέγνωμα Φύλλου: Το στέγνωμα των κομμένων φύλλων κρούστας (για 1-2 ώρες) είναι το μυστικό για την αέρινη υφή. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν καλύτερα την υγρασία από το dressing και φουσκώνουν περισσότερο.
Θερμοκρασία Σιροπιάσματος: Για όλα τα σιροπιαστά, ισχύει ο κανόνας: Κρύο γλυκό με καυτό σιρόπι ή καυτό γλυκό με κρύο σιρόπι . Ωστόσο, στην Πορτοκαλόπιτα με Φύλλο Κρούστας , το σιρόπι και το γλυκό πρέπει να είναι ΚΑΥΤΑ για να απορροφηθεί τέλεια η μεγάλη ποσότητα υγρού και να γίνει λουκούμι.
Πορτοκάλι: Χρησιμοποιήστε μόνο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού στο σιρόπι. Το έτοιμο χυμός δεν έχει το ίδιο άρωμα και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα.
Βούτυρο: Βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε στην κρέμα είναι λιωμένο αλλά όχι ζεστό (κρύο ή χλιαρό).
Χρήσιμα Tips Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Tags:
Alt Text 1:
Alt Text 2: Κομμάτι Πορτοκαλόπιτα με Φύλλο Κρούστας, με πλούσιο σιρόπι και ξύσμα πορτοκαλιού.
Alt Text 3: Τα κομμένα φύλλα κρούστας αναμειγνύονται με την κρέμα για την Πορτοκαλόπιτα.
Σχετικές Συνταγές
Το πιο Κλασικό Γαλακτομπούρεκο
Αφράτο Κέικ Πορτοκάλι με Γλάσο
Παραδοσιακός Μπακλαβάς (εύκολη συνταγή)
H συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Πορτοκαλόπιτα με Μους Γιαουρτιού και Ζελέ Φράουλας
Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratou Petrou
Υλικά
Για την Πορτοκαλόπιτα
6 Αυγά μεσαία
150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ Σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
50 γρ Μπεικιν παουντερ
300 γρ Χυμό Πορτοκαλιού
Ξύσμα απο 2 Πορτοκάλια
Για το Σιρόπι
125 γρ Ζαχαρη κρυσταλλική
500 γρ νερό
Για την Μους Γιαουρτιού
400 γρ Γιαούρτι Στραγγιστό
50 γρ Μελι
1 βανίλια φυσική ή 2 βανιλετες ή ξύσμα λεμονιού
500 γρ κρέμα γάλακτος σε Σαντιγί
Για το Ζελέ Φράουλας
500 γρ Φράουλες Πολτοποιημένες
80 γρ ζαχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
15 γρ ζελατίνες φύλλα
150 γρ Φράουλες κομμένες σε κυβάκια
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με την πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλα.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα για 5 λεπτά περίπου.
Αφού τα αναμείξετε όλα μαζί βουτυρώνουμε μία ψηλή φόρμα 27 εκατοστών και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά τσεκάρετε με μαχαιράκι.
Ετοιμη ψημένη και με υπέροχο χρώμα κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξεκινάμε το σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 4 λεπτά και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα πορτοκαλόπιτα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Οσο Κρυώνει η πορτοκαλόπιτα Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη μους γιαουρτιού πραγματικά σε δύο λεπτά.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί επέλεξα να την αρωματίσω με βανίλια φυσική φυσικά μπορείτε να βάλετε
βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού η μαστίχα Χίου ότι σας αρέσει.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι με το μέλι και τα ανακατεύουμε όταν είναι έτοιμη η σαντιγί την ενώνουμε με το γιαούρτι και ανακατεύουμε
με σπάτουλα να πάρουμε μία ωραία μους.
Την απλώνουμε ομοιόμορφα επάνω στην κρύα πορτοκαλόπιτα και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα
Για το ζελέ σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με την υπόλοιπη βανίλια και τις μισές περίπου πολτοποιημένες φράουλες, βράζουμε για
1 λεπτό περίπου να λιώσει η ζάχαρη κλείνουμε τη φωτιά και στύβουμε τις ζελατίνες που έχουμε μουλιάσει σε παγωμένο νερό τις ρίχνουμε
μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
Αδειάζουμε τις φράουλες με τη ζελατίνη πίσω στις υπόλοιπες πολτοποιημένες φράουλες και ανακατεύουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία όταν πλέον
έχει πέσει η θερμοκρασία αδειάζουμε το ζελέ επάνω στη μους για πασπαλίζουμε με τις κομμένες φράουλες βάζουμε ψυγείο τουλάχιστον
τρεις ώρες να σφίξει το ζελέ όταν το βγάλουμε από το ψυγείο είναι έτοιμο παγωμένο εντυπωσιακό γλυκάκι δροσερό και πεντανόστιμο κόβουμε και
απολαμβάνουμε σίγουρα θα κλέψει την παράσταση στο τραπέζι σας.
Υ.Γ Μπορούμε αντί για ζελέ να βάλουμε μαρμελάδα φράουλα ή όποια άλλη σας αρέσει











