Αυτή η **Αυθεντική Κέικ Μηλόπιτα** είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η υπέροχη μυρωδιά της κανέλας και του γαρύφαλλου θα πλημμυρίσει την κουζίνα σας! Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Τα ξηρά συστατικά (ζύμη):
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 2 φλιτζάνια
- Κανέλα: 2 κουταλάκια του γλυκού
- Μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι του γλυκού
- Μαγειρική σόδα: ½ κουταλάκι του γλυκού
- Αλάτι: ½ κουταλάκι του γλυκού
- Γαρύφαλλο: ¼ κουταλάκι του γλυκού
Τα υγρά συστατικά (ζύμη):
- Αυγά: 4
- Ζάχαρη: 1 και 1/2 φλιτζάνι
- Φυτικό έλαιο: 1 φλιτζάνι
- Γάλα: ½ φλιτζάνι
- Εκχύλισμα βανίλιας: 2 κουταλάκια του γλυκού
Τα πρόσθετα (γέμιση):
- Καρύδια ψιλοκομμένα: ¾ φλιτζάνι
- Σταφίδες: ½ φλιτζάνι
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 2 + 1 κουταλιά σούπας (για τα πρόσθετα και τα μήλα)
- Μήλα Fuji (κομμένα σε κυβάκια): 2
- Καστανή ζάχαρη: 1/4 φλιτζάνι
- Κανέλα: ½-1 κουταλάκι του γλυκού
Για την επικάλυψη:
- Μήλο Fuji (σε λεπτές φέτες): 1
- Ζάχαρη: 2 κουταλιές σούπας (περίπου)
- Λιωμένο βούτυρο: 2 κουταλιές της σούπας
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Προθερμάνετε το φούρνο στους **180°C** (αντιστάσεις). Βουτυρώστε 2 φόρμες για κέικ και στρώστε τις με χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε τα **υγρά συστατικά** (αυγά, ζάχαρη, λάδι, γάλα, βανίλια) και χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ, αναμείξτε τα **ξηρά υλικά** (αλεύρι, κανέλα, μπέικιν, σόδα, αλάτι, γαρύφαλλο) και χτυπήστε μαζί. Ρίξτε τα ξηρά συστατικά στα υγρά και χτυπήστε μέχρι να συνδυαστούν καλά.
Σε ένα μικρό μπολ, αναμείξτε τις σταφίδες και τα καρύδια με 2 κουταλιές αλεύρι. Προσθέστε τα στο βασικό μείγμα και ανακατέψτε.
Σε ένα άλλο μπολ, αναμείξτε τα κυβάκια μήλου με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέστε 1 κουταλιά σούπας αλεύρι και ανακατέψτε.
Προσθέστε τα μήλα στο μείγμα του κέικ και ανακατέψτε. Μοιράστε το μείγμα στις δύο φόρμες. Αυτό είναι το μυστικό για μια τέλεια **Μηλόπιτα**.
Τοποθετήστε τις λεπτές φέτες μήλου πάνω από το μείγμα (και στις δύο φόρμες). Βουρτσίστε τα με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με τη ζάχαρη.
Ψήστε στον κεντρικό ράφι του φούρνου. Ελέγξτε τα κέικ στη **1 ώρα και 10 λεπτά** εισάγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμα.
Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν για 10-15 λεπτά μέσα στη φόρμα. Αφαιρέστε τα με προσοχή, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνος, θερμοκρασία και ψύξη
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 70 λεπτά (1 ώρα και 10 λεπτά)
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 40 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 15 λεπτά (για να κρυώσει)
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να μην βυθιστούν τα καρύδια και οι σταφίδες στον πάτο, είναι σημαντικό να τα αλευρώσετε καλά πριν τα προσθέσετε στο μείγμα. Αντί για σταφίδες, μπορείτε να βάλετε cranberries ή άλλα αποξηραμένα φρούτα.
Αν θέλετε ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι μαζί με τη βανίλια. Δοκιμάστε επίσης την εύκολη μηλόπιτα με φύλλο.
Σερβίρετε την ** Μηλόπιτα** χλιαρή με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή σαντιγί για να απογειώσετε τη γεύση! Δείτε κι άλλες ιδέες για γλυκά με μήλα.















