Η Πρασόπιτα με Γιαούρτι είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση, ενώ η σπιτική ζύμη με την πλούσια γέμιση από πράσα και γιαούρτι την κάνουν πραγματικά ακαταμάχητη. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα χορταστικό πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη (σπιτικό φύλλο):

  • Αλεύρι: 500 γρ.
  • Νερό: 250 γρ.
  • Ελαιόλαδο: 2 κ.σ.
  • Μπέικιν πάουντερ: Λίγο
  • Αλάτι: Λίγο

Για τη γέμιση:

  • Πράσα: 4
  • Στραγγιστό γιαούρτι: Λίγο (περίπου 100-150 γρ.)
  • Αυγό: 1

Για το στήσιμο:

  • Βούτυρο: Για το άλειμμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Νισεστέ: Για το άνοιγμα των φύλλων
  • Ηλιέλαιο: Για το άλειμμα της επιφάνειας

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

1. Φτιάχνω τη γέμιση.

Τσιγαρίζω τα πράσα σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν καλά. Μόλις κρυώσουν, προσθέτω λίγο στραγγιστό γιαούρτι και 1 αυγό. Ανακατεύω καλά τη γέμιση.

2. Ετοιμάζω τη ζύμη.

Ρίχνω σε μια μπασίνα (ή μπολ) το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, λίγο μπέικιν και λίγο αλάτι. Ζυμώνω μέχρι να γίνει ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το αφήνω να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

3. Ανοίγω τα φύλλα.

Χωρίζω τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια και ανοίγω μικρά, λεπτά φύλλα χρησιμοποιώντας νισεστέ.

4. Συναρμολογώ την πίτα.

Αλείφω τα 4 πρώτα φύλλα με βούτυρο φαστ (βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, όχι λιωμένο), όπως κάνεις στο ψωμί. Με το 5ο φύλλο σκεπάζω τα 4 που άνοιξα και τα έκανα με βούτυρο φαστ, και με αυτά τα 5 φτιάχνω 1 μεγάλο φύλλο (βάση της πίτας).

Βάζω το υλικό της γέμισης πάνω στη βάση και με τα άλλα 5 φύλλα κάνω ακριβώς το ίδιο (τα 4 με βούτυρο, το 5ο για να γίνει το σκέπασμα).

5. Ψήνω την Πρασόπιτα με Γιαούρτι.

Αλείφω το ταψί (να το έχουμε κάνει με βούτυρο φαστ) και στρώνω την πίτα μέσα. Από πάνω στη Πρασόπιτα με Γιαούρτι βάζω ηλιέλαιο και χαράζω την επιφάνεια σε κομμάτια. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά. Καλή επιτυχία!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 90 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 30 λεπτά (για να ξεκουραστεί η ζύμη)


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει η γέμιση πιο δεμένη, μπορείς να προσθέσεις λίγο τριμμένο τυρί (π.χ. κεφαλοτύρι) μαζί με το γιαούρτι.

Για να γίνει το φύλλο σου πιο τραγανό, χρησιμοποίησε μόνο βούτυρο για το άλειμμα. Δοκίμασε και τη συνταγή για τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο.

Αν δεν έχεις χρόνο να φτιάξεις σπιτικό φύλλο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμο χωριάτικο. Δες ιδέες και για σπανακόπιτα.

Η Συνταγή είναι της Ιωαννα Τσορακίδου


Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Η Πρασόπιτά μου

Πρασόπιτα

Συστατικά:

– 6 πράσα κομμένα σε φέτες
– 1 ψιλοκομμένο μεγάλο κρεμμύδι
– 4 κουταλιές ελαιόλαδο
– 6 μισχους σέλινο ψιλοκομμένο
– 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
– αλάτι
– πιπέρι
– 5 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
– 2 1/2 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
– 1 1/2 κουταλιά της σούπας άνηθο
– ξύσμα λεμονιού, 1 λεμονιού
– χυμό λεμονιού, 1/2 λεμονιού
– 450γρ τυρί φέτα
– 2 αυγα
– 1 πακέτο φύλλο κρουστας για πίτα
– 1 λιωμένο βούτυρο για βούρτσισμα
– 1 χούφτα κρέμα σιταριού
– Τριμμένη φρυγανιά

Μέθοδος:

– Προθερμάνετε το φούρνο σε 180 *.
– Τοποθετήστε ένα δοχείο γεμάτο νερό σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε αλάτι και βράστε.
– Κόψτε τα πράσα σε ροδελες και προσθέστε τα στην κατσαρόλα.
– Αφήστε τα να βράσουν για 2-3 λεπτά για να αφαιρέσετε την πικρή γεύση.
– Στραγγίστε και τοποθετήστε το τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Αφήστε το να ζεσταθεί.
– Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.

– Προσθέστε 4 κουταλιές ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι. Προσθέστε τα κρεμμύδια και τα πράσα και σοτάρετε.
– Κόψτε το σέλινο σε γύρους, κομματιάστε το σκόρδο και προσθέστε και τα δύο στο τηγάνι.
– Αλάτι, ανακατεύουμε συχνά και σοτάρουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να καραμελωθούν ωραία.
– Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε με τα πράσα και τα κρεμμύδια.
– Προσθέστε τον μαϊντανό και τον άνηθο
– Προσθέστε το πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού.
– Προσθέστε τριμμένη φέτα.
– Προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν όλα τα συστατικά.

Συναρμολόγηση:

1. Ρίξτε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μεγάλο ταψί για να δημιουργήσετε μια ομοιόμορφη στρώση.
2. Πάρτε 2 φύλλα και τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε το να κρεμαστουν έξω απο τα πλαινα.
Κάντε το ξανά σε όλες τις πλευρές του ταψιου, φροντίστε να βουτύρετε καλά τα φύλα. Τοποθετήστε 2 ακόμη φύλλα στο κέντρο του ταψιου σουρωμενα. Και ελαφρά βουτυρώστε.
3. Απλώστε όλη την γέμιση μέσα στα φύλλα. Όλα τα φύλλα που κρέμονται έξω από το ταψί πρέπει να διπλώνονται απο την γεμιση.
4. Τοποθετήστε 2 φύλλα απο πάνω και σουρωστε τα να ειναι μέσα στο ταψί.
5. Κρατήστε 5 έως 6 φύλλα για επικαλυψη και τοποθετήστε αυτά τα φύλλα πάνω από το
τσαλακωμένο φύλλο και ραντιστε το φυλλο απο πάνω με το υπόλοιπο βουτυρο.

6. Χαρακώστε την κορυφή της πίτας αλλά μην το κόψετε μέχρι κάτω.
7. Ψήστε την πίτα στην κεντρική σχάρα για 60 έως 70 λεπτά.
Αφήστε το πίτα να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 20 λεπτά, έτσι ώστε να ψηθει η γέμιση.

ΠΗΓΗ: Vasiliki Koula Demetrio