Πρασόρυζο

Το Πρασόρυζο, ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια γευστική και θρεπτική εμπειρία. Η συνταγή του, απλή αλλά γεμάτη νοστιμιά, βασίζεται σε ρύζι, πράσα,  κρεμμύδι, και ελαιόλαδο.

Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το Πρασόρυζο ένα ξεχωριστό πιάτο:

Γεύση: Η αρμονική ισορροπία γεύσεων, με το ρύζι να αγκαλιάζει τη γήινη γεύση του πράσου και το δροσιστικό άρωμα του άνηθου, δημιουργεί μια γευστική πανδαισία.

Θρεπτική αξία: Το Πρασόρυζο αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Η παρουσία του πράσου, πλούσιου σε βιταμίνη C και K, θωρακίζει τον οργανισμό, ενώ το ρύζι προσφέρει υδατάνθρακες, απαραίτητους για την ενέργεια του οργανισμού.

Ευκολία: Η απλότητα της συνταγής καθιστά το Πρασόρυζο ένα εύκολο πιάτο που μπορεί να ετοιμάσει κανείς ακόμα και με περιορισμένη εμπειρία στην κουζίνα.

Ιδανικό για: Το Πρασόρυζο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα, ενώ ταιριάζει ιδανικά και ως συνοδευτικό σε ψητά ή ψάρια.

Συνοψίζοντας: Το Πρασόρυζο, με την πλούσια γεύση, την θρεπτική αξία, και την ευκολία στην παρασκευή του, αποτελεί μια γευστική πρόταση που αξίζει να δοκιμάσετε!

Υλικά:

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
700-800gr πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 χουφτα ρύζι
1 ½ φλ. νερό (ή ζωμό κρέατος/λαχανικών)
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρετε για 1 λεπτό.
Ρίξτε τα πράσα και σοτάρετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε το νερό (ή ζωμό) και αλατοπιπερώστε.
Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά.
(Προαιρετικά) Προσθέστε τον άνηθο και ανακατέψτε.

Σερβίρετε ζεστό.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι της Anastasia Narlidou

Προηγούμενο άρθροΚεφτέδες μελιτζάνας
Επόμενο άρθροΝηστίσιμοι κουραμπιέδες: Το τέλειο γλυκό για τις γιορτές και όχι για τα Χριστούγεννα μόνο!