Ψαθούρια Χίου είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Τα Ψαθούρια Χίου είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Χίου, ιδανικό για τις γιορτές των Χριστουγέννων, με έντονο άρωμα πορτοκαλιού και κονιάκ, και μελωμένο σιρόπι. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη (περίπου 30 κομμάτια):
- 1 ποτηράκι του κρασιού Νερό
- 1 ποτήρι κρασιού Φρέσκος χυμός πορτοκάλι
- 1 ποτήρι κρασιού Καλαμποκέλαιο
- 50 γρμ. Κονιάκ
- 1 κουταλάκι Μπέικιν
- 3 Κρόκοι αυγών
- Ξύσμα από 2 Πορτοκάλια
- 3 κουταλιές σούπας Ζάχαρη άχνη
- 1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
- 3 ποτήρια Νερό
- 2 ποτήρια Ζάχαρη
- 1 ποτήρι Μέλι
- 1 Φλούδα πορτοκαλιού
- 1 Ξύλο κανέλας
- Μισό λεμόνι Χυμός
Για το τηγάνισμα:
- Λάδι για τηγάνισμα (καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Σε μια λεκάνη βάζω όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το κονιάκ. Συγκεκριμένα ρίχνουμε: το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, το καλαμποκέλαιο, τους κρόκους αυγών, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
Στη συνέχεια, διαλύουμε το 1 κουταλάκι μπέικιν στο κονιάκ, το ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε ξανά.
Ρίχνω το αλεύρι αργά και ζυμώνω. Θα πρέπει να κάνω μια ζύμη μαλακιά. Μπορεί να πάρει άλλη μια χούφτα αλεύρι, αν χρειαστεί.
Αφήνω το ζυμάρι μου να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Ανοίγω φύλλο λεπτό, το κόβω λουρίδες και φτιάχνω φιογκάκια ή κόβω σε τρίγωνα.
Τηγανίζουμε τα Ψαθούρια Χίου σε καυτό λάδι, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.
Για το σιρόπι:
Βράζω το σιρόπι (νερό, ζάχαρη, μέλι, φλούδα πορτοκαλιού, κανέλα και χυμό λεμονιού) μέχρι να δέσει. Το διατηρώ ζεστό στο μάτι της κουζίνας για να μπορώ να σιροπιάσω τα γλυκά αμέσως μετά το τηγάνισμα.
Σιροπιάζω τα Ψαθούρια Χίου μου με τον ίδιο τρόπο όπως σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα, δηλαδή βουτώντας τα για λίγα δευτερόλεπτα.
Καλή επιτυχία!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας, Ανάπαυσης και Τηγανίσματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Σιρόπι): 10-15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: ~ 1 ώρα
Επιπλέον Χρόνοι: 20 λεπτά (για να ξεκουραστεί η ζύμη).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Αντί για καλαμποκέλαιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο ή ακόμη και μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο, για να δώσετε πιο παραδοσιακή γεύση στα Ψαθούρια Χίου. Δείτε κι άλλες συνταγές με πορτοκάλι.
Το μυστικό για τα τέλεια σιροπιαστά είναι η διαφορά θερμοκρασίας: τα γλυκά πρέπει να είναι καυτά και το σιρόπι ζεστό (διατηρούμενο στο μάτι) ή το αντίστροφο. Στην περίπτωση των Ψαθούρια Χίου το ζεστό σιρόπι βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση.
Για να γίνουν τα Ψαθούρια Χίου τραγανά και να μην τραβήξουν λάδι, το λάδι στο τηγάνι πρέπει να είναι καυτό. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαστίχα Χίου στη ζύμη για έξτρα άρωμα.











