Νόστιμο – όχι απαραίτητα δύσκολο και όχι ακριβό. Σε πολλούς θα αρέσει αυτή η συνταγή για ψητές πατάτες. Η Πατάτα έχει πάντα ωραία γεύση στο φούρνο και είναι πολύ εύκολο και απλό φαγητό στην παρασκευή του.

Υλικά:

Για τις πατάτες:

1,3 κιλά πατάτες (καθαρισμένες)
Αλάτι
Πιπέρι
Μπαχαρικά (προαιρετικά, π.χ. πάπρικα, θυμάρι)
100 γραμμάρια τυρί (γκούντα, τσένταρ, ή άλλο της αρεσκείας σας)
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
Για τα λαχανικά:

1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 καρότα
Ηλιέλαιο για το σοτάρισμα

Για τη σάλτσα:

4 κουταλιές της σούπας γιαουρτι ή μαγιονέζα (ή συνδυασμός και των δύο)
Αλάτι
500 ml ζεστό νερό

Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρα κομματια και τα καρότα σε λωρίδες.
Σοτάρουμε τα λαχανικά σε ηλιέλαιο μέχρι να μαλακώσουν.

Κόβουμε τις πατάτες στην μεση και μετα σε φέτες
Αλατίζουμε και ανακατεύουμε μεσα σε μια κατσαρολα.

Συναρμολόγηση:

Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο βούτυρο σε κοματάκια στην βαση και απλώνουμε τις μισές πατάτες.
Πάνω από τις πατάτες τοποθετούμε τα σοταρισμένα λαχανικά.
Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες.
Σάλτσα:

Σε μια μεγαλη κουπα ανακατεύουμε το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα με το ζεστό νερό και το αλάτι.
Περιχύνουμε τις πατάτες με τη σάλτσα.
Ψήσιμο:

Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και η κορυφή να ροδίσει.

Προηγούμενο άρθροΚριθαρώτο με θαλασσινά (γαρίδες και μύδια)
Επόμενο άρθροΜανιταρόπιτα με γέμιση γλασερή