Το Μυδοπίλαφο Μυτιληνιό είναι ένα πιάτο με πλούσια ιστορία και γεύση που μας ταξιδεύει στα νησιά του Αιγαίου. Η συνταγή είναι απλή, τα υλικά λίγα και το αποτέλεσμα πάντα εντυπωσιακό. Εγώ το προτείνω ανεπιφύλακτα για ένα ιδιαίτερο γεύμα που θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά
500 γρ. μύδια ψύχα κατεψυγμένα
50 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 -3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1/2 κ.γ μπούκοβο
150 ml λευκό κρασί
αλάτι πιπέρι
1/2 ματσάκι άνηθο
ξύσμα λεμονιού προαιρετικά
2 φλυτζ.τσαγιού ρύζι μπονέτ
4 φλυτζ.τσαγιού νερό
αλάτι
2 κ.σ βούτυρο η φυτίνη
Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει καλά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό,το αλάτι ανακατεύουμε σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το ρύζι για 15 με 20 λεπτά περίπου μέχρι να πιει όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα βάζουμε από πάνω το καπάκι και το αφήνουμε να σταθεί 5 με 10 λεπτά. Ξεπαγώνουμε τα μύδια τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα μπολ με 2 κουταλιές ξίδι και νερό που να τα σκεπάζει για 10 με 15 λεπτά.
Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Σ ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα μύδια ,ανακατεύουμε μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10 με 15 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά.
Ρίχνουμε τα μύδια ανακατεύουμε και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας άλλες δύο φορές. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Μυδοπίλαφο Μυτιληνιό σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Για τα μύδια: Μην τα βράζετε πολύ. Είναι ήδη μαγειρεμένα και το πολύ 5 λεπτά στη σάλτσα αρκούν για να ζεσταθούν και να απορροφήσουν τα αρώματα.
- Για το ρύζι: Μην παραβράζετε το ρύζι. Αφήστε το να σταθεί με την πετσέτα για να γίνει σπυρωτό.
- Για τη γεύση: Αντί για σκέτο νερό στο ρύζι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωμό λαχανικών για πιο πλούσια γεύση.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το πιάτο ζεστό με φρέσκο ψωμί και έξτρα λεμόνι, όπως παραδοσιακά.
Καλή σας όρεξη!!!
Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη











