Οι Ροζέδες Κυθήρων είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνουν στο πανέμορφο νησί των Κυθήρων και, επειδή είναι φτιαγμένο με βάση το αμύγδαλο και το μέλι, αποτελεί μια υπέροχη, αρωματική λιχουδιά. Αυτή η συνταγή μου δίνει την ευκαιρία να φτιάξω ένα γλυκό με απλά υλικά, που μπορεί να συνοδεύσει τον καφέ μου ή να το προσφέρω σε φίλους μου. Η γεύση τους με ταξιδεύει και μου θυμίζει καλοκαίρι, θυμάρι και μέλι. Πραγματικά είναι ένα γλυκό που φτιάχνω πολύ συχνά.
Υλικά για τις Ροζέδες
Για 30-40 τεμάχια:
- 2 κούπες αμύγδαλα φιλέ
- 1 κούπα αμύγδαλα με τη φλούδα
- ¾ κούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- ½ κούπα ψιλό σιμιγδάλι
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- ½ κούπα μέλι
- ¼ κούπας νερό
- Ανθόνερο
- Ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση της Συνταγής
Ρίχνω όλα τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα αλέθω μέχρι να μοιάζουν με χοντρό σιμιγδάλι. Τα μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Τα ανακατεύω καλά και τα αφήνω στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνω το νερό και το μέλι. Το ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει το μέλι. Το μείγμα το μεταφέρω στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω με τα χέρια μου καλά, μέχρι να δημιουργήσω μια σφιχτή ζύμη.
Πλάθω τη ζύμη σε σχήματα της αρεσκείας μου (στρογγυλά, μπαστουνάκια κ.λπ.). Προθερμαίνω τον φούρνο στους 175°C στον αέρα. Στρώνω λαδόκολλα σε ένα ταψί, τοποθετώ πάνω τα γλυκά και τα ψήνω για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Αφήνω τις ροζέδες να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά και μετά τις ραντίζω με ανθόνερο. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω μπόλικη ζάχαρη άχνη, βουτάω μέσα τα γλυκά και τα γυρνάω με τα χέρια μου ώστε να καλυφθούν ολόκληρα.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 12-15 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 30 λεπτά αναμονή για να κρυώσουν
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα
Χρήσιμα Tips για τις Ροζέδες
Στα Κύθηρα, πολλές τοπικές συνταγές έχουν βάση το αμύγδαλο. Για παράδειγμα, φτιάχνουν τα αχλαδάκια με ασπρισμένο αμύγδαλο και μέλι, τα σκαρσελάκια, σαν καλτσούνια σε σχήμα μισοφέγγαρου, αλλά και την «πάστα μύλου».
Για να πετύχετε τη σωστή υφή, η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή, οπότε προσθέστε το μέλι και το νερό σταδιακά.
Αφήστε τα γλυκά να κρυώσουν καλά πριν τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη, για να μην λιώσει.
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΕΝΑ ΟΡΟΚΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ








