Αυτή η συνταγή για Σάμαλι θα σας ταξιδέψει σε παλιές, καλές εποχές, φέρνοντας στο τραπέζι σας την αυθεντική γεύση του παραδοσιακού γλυκού.

Υλικά:

Για το σιρόπι:

4 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
Χυμός από μισό λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
Για το σάμαλι:

1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
300 γραμμάρια γιαούρτι
1 πορτοκάλι πολτοποιημένο στο multi (με φλούδα)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανιλία
1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό

Εκτέλεση:

για το Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 8 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη. Αφήνουμε να κρυώσει.

για το Σάμαλι
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ χειρός όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα ταψί 36×32 εκ., λαδωμένο, ρίχνουμε το μείγμα.
Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C (αντιστάσεις).
Ψήνουμε το σάμαλι για 40-45 λεπτά.
Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο και κάνουμε τρύπες με οδοντογλυφίδα.
Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, ενώ  είναι ακόμα ζεστό.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!!

H συνταγή είναι της κας Φλωρα Χριστου

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες και πιπεριές με σάλτσα ντομάτας…Καλοκαιρινό όνειρο
Επόμενο άρθροΚουρκουτό