Το σαραγλί με κανταΐφι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που αποτελείται από ένα λεπτό και τραγανό φύλλο, κανταΐφι γεμισμένο με αρωματικά καρύδια. Είναι ένα γλυκό που συνήθως το σερβίρουμε με σιρόπι, και αποτελεί μια πλούσια και γευστική επιλογή για όσους αγαπούν την ελληνική γλυκιά παράδοση. Μέσω της διαδικασίας παρασκευής του, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του.
Υλικά για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι Ζέας
- 240 γρ. νερό
- 15 γρ. λάδι
- 15 γρ. ξύδι
- 10 γρ. αλάτι
- 1 αυγό
Υλικά για τη γέμιση
- Καρύδια
- Κανέλα
- Φρυγανιά
- Κανταΐφι
Υλικά για το σιρόπι
- 1.5 κιλό νερό
- 1,5 κιλό ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- Λίγες σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση της Συνταγής
Κάνω 5 φύλλα των 170 γρ. το καθένα. Τα κόβω στη μέση, πλάτους περίπου 50 εκατοστών. Στρώνω δύο φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, τα βουτυρώνω με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και βάζω κανταΐφι με καρύδια. Τυλίγω τα δύο πρώτα φύλλα σε ρολό και επαναλαμβάνω με τα επόμενα δύο φύλλα, βάζοντας παντού γέμιση (καρύδια, κανέλα, λίγη ζάχαρη και φρυγανιά). Βάζω το πρώτο ρολό επάνω και συνεχίζω να τυλίγω. Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία ακόμα τρεις φορές.
Έτσι, έχω φτιάξει ένα ρολό πάχους 10 εκ., με 10 φύλλα και 4 στρώσεις καρύδια. Τοποθετώ το ρολό μέσα στην ειδική θήκη που έφτιαξα και το κόβω σε στρογγυλά κομμάτια πλάτους 4 εκ. Βουτυρώνω το ταψί και ψήνω στους 160°C για 1,5 ώρα.
Σιροπιάζω με κρύο σιρόπι το ζεστό σαραγλί. Για να φτιάξω το σιρόπι, βράζω τη ζάχαρη και το νερό για 10-15 λεπτά, μετά προσθέτω το μέλι και το λεμόνι και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1,5 ώρα
Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 15 λεπτά
Χρήσιμα Tips για το Σαραγλί
Για να πετύχετε την τέλεια υφή στο σαραγλί με κανταΐφι, βεβαιωθείτε ότι το σιρόπι είναι κρύο όταν το ρίξετε στο ζεστό γλυκό.
Μπορείτε να προσθέσετε γαρίφαλο ή μοσχοκάρυδο στη γέμιση για ακόμα πιο πλούσιο άρωμα.
Το φρέσκο αγελαδινό βούτυρο είναι απαραίτητο για να αποκτήσει το σαραγλί αυτή την υπέροχη, πλούσια γεύση.
Η Συνταγή είναι του Γιώργος Παπαπαράσχου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μπακλαβάς-Σαραγλί
Υλικά:
400 γρ ψιλές κρούστες μπακλαβά
400-500 γρ ξηρούς καρπούς (χοντροαλεσμένα )
150 γρ βούτυρο
Για το σιρόπι:
750 γραμμάρια ζάχαρη
750 ml νερό
χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Οι κρούστες του μπακλαβά πρέπει να είναι πολύ φρέσκες για να τυλιχτούν με αυτόν τον τρόπο, αλλιώς θα σπάσουν και δεν θα δουλέψουν.
Λιώνουμε το βούτυρο, τρίβουμε τα καρύδια και ετοιμάζουμε έναν πολύ λεπτό πλάστη με το οποίο θα τυλίγουμε τις κρούστες.
Αλείφουμε κάθε κρούστα με λίγο βούτυρο και από τη κοντή πλευρά βάζουμε μια χούφτα αλεσμένα καρύδια.
Τυλίγουμε μια φορά την άκρη της κρούστας και μετά βάζουμε τον πλάστη. Αυτό γίνεται για να μην μετακινείτε τα καρύδια όταν τραβάτε τον πλάστη προς τα έξω.
Στη συνέχεια, με τα χέρια σας, φτιάξτε πολύ προσεκτικά την κρούστα του ακορντεόν και τραβήξτε απαλά τον πλάστη.
Τοποθετούμε την κρούστα σε κατάλληλο στρογγυλό ταψί απο το κέντρο προς τα εξω και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γίνουν
οι κρούστες. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι.
Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό στο μάτι της κουζίνας μέχρι να πήξει το σιρόπι, τέλος προσθέτουμε λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε το λεμόνι για να μην ζαχαρώσει το σιρόπι. Σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι το ψημένο και ΚΡΥΩΜΕΝΟ μπακλαβά.
Φυλάσσεται σε δροσερό μέρος. Ελπίζω να σας αρέσει η πρότασή μου.










