Σφακιανή πίτα

Η σφακιανή πίτα, όντας μια παραδοσιακή κρητική πίτα, αποτελεί ένα αριστούργημα γεύσης και απλότητας. Η λεπτή ζύμη της, φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι, αγκαλιάζει τρυφερά την γέμιση από μυζήθρα, δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν την σφακιανή πίτα ξεχωριστή:

  • Η λεπτή ζύμη: Φτιαγμένη με αλεύρι, νερό, λάδι και αλάτι, η ζύμη της σφακιανής πίτας είναι τραγανή εξωτερικά και μαλακιά στο εσωτερικό, προσφέροντας μια μοναδική υφή σε κάθε μπουκιά.
  • Η γέμιση από μυζήθρα: Η μυζήθρα, ένα τυρί με πλούσια γεύση και ιδιαίτερο άρωμα, αποτελεί την ψυχή της σφακιανής πίτας. Η χρήση ντόπιας μυζήθρας εξασφαλίζει την αυθεντικότητα της γεύσης και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
  • Η απλότητα: Η σφακιανή πίτα δεν χρειάζεται πολλά για να εντυπωσιάσει. Η λιτή της σύνθεση και η ειλικρινής γεύση της την καθιστούν αγαπημένη επιλογή για όσους αναζητούν αυθεντικές γευστικές απολαύσεις.

  • Η ευελιξία: Η σφακιανή πίτα μπορεί να σερβιριστεί ως πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό ή βραδινό. Είναι ιδανική για κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για ένα οικογενειακό τραπέζι, είτε για ένα γρήγορο και νόστιμο σνακ.

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει σφακιανή πίτα, σας προτρέπω να το κάνετε! Η γεμάτη γεύση και η αξεπέραστη υφή της θα σας ταξιδέψουν στα γραφικά τοπία της Κρήτης και θα σας χαρίσουν μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.

Υλικά για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 210 ml νερό (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
  • 20 ml ρακή ή τσίπουρο

Υλικά για τη γέμιση:

  • 500 γρ. μυζήθρα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το νερό και τη ρακή και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

  2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

  3. Εν τω μεταξύ, πλάθουμε τη μυζήθρα σε μπαλάκια με διάμετρο περίπου 5 εκ.

  4. Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια.

  5. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 20 εκ.

  6. Βάζουμε στο κέντρο του κάθε φύλλου ένα μπαλάκι μυζήθρας και το κλείνουμε προσεκτικά, ώστε να σφραγιστεί καλά η γέμιση.

  7. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

  8. Βάζουμε στο τηγάνι μία πίτα και την ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

  9. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πίτες.

  10. Σερβίρουμε τις σφακιανές πίτες ζεστές ή χλιαρές μέλι ή σκέτες.

Tips:

  • Για να έχετε πιο λεπτή ζύμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλάστη ή μηχανή για ζύμη.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και λίγο τριμμένο μαϊντανό ή άνηθο.
  • Μπορείτε να ψήσετε τις σφακιανές πίτες και στο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά.
  • Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

  • Σφακιανή Πίτα

  • Συστατικά

    1 φλιτζάνι αλεύρι
    1 φλιτζάνι φρέσκο ​​τυρί ξυνομυζήθρας
    1 κουταλιά ελαιόλαδο
    ¼ κσ αλάτι 
    ¼ φλιτζάνι νερό
    ½ ρακοπότυρο ρακή

    Εκτέλεση

    Τοποθετήστε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, την ρακί, το αλάτι και το νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Ζυμώστε για να δημιουργήσετε μια μαλακή ζύμη. Βάλτε τη ζύμη στην άκρη, καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε την για μία ώρα.
    Σχηματίστε με τη ζύμη μπάλες μεγέθους να τις πιάνετε με την παλάμη σας και γεμίστε με ένα κουτάλι με μυζήθρα.
    Αφήστε να ξεκουραστούν για λίγο. Στη συνέχεια, πάρτε μια μπάλα ζύμης και ανοίξτε την με ένα πλάστη σε ένα λεπτό φύλο σε κυκλικό σχήμα περίπου 50 εκ σε διάμετρο (ιδανικά).
    Ζεσταίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο σε ένα μη κολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τοποθετήστε το φυλλο και τηγανίστε για 1 λεπτό σε κάθε πλευρά μέχρι να γίνει λίγο χρυσή. Η πίτα σας είναι έτοιμη! Ενώ είναι ακόμη ζεστό, ψιλοβρέξτε με μια γενναιόδωρη ποσότητα θυμαριού μέλι – και σουσάμι, αν θέλετε- και σερβίρετε.

    Σημείωση
    Έμβλημα της παραδοσιακής κουζίνας των Σφακίων (στην Κρήτη), γνωστή σε όλη την Κρήτη. Την Σφακιανή Πίτα την προτιμάμε καλύτερα όταν συνοδεύεται από κρύα ρακή!

    Photo Credit to Cheese Lovers

Προηγούμενο άρθροΠως να ξαλμηρήσετε σωστά τον μπακαλιάρο
Επόμενο άρθροΗ κοτόπιτα που θα σας ταξιδέψει στη γεύση