Η Σιροπιασμένη Πορτοκαλόπιτα  είναι ένα κλασικό γλυκό που αποπνέει αρώματα και γεύσεις της Μεσογείου . Η αφράτη βάση της πίτας, φτιαγμένη με φύλλα Βηρυτού, συνδυάζεται με το γλυκό και αρωματικό σιρόπι πορτοκαλιού , δημιουργώντας έναν απολαυστικό συνδυασμό . Η προσθήκη από δάκρυα σοκολάτας την κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή! Αυτή η πορτοκαλόπιτα είναι ιδανική για να απολαύσετε με έναν καφέ ή τσάι, ή ακόμη και ως γλυκό κλείσιμο ενός γεύματος. (Η Συνταγή είναι της Klodjanna Shehi ).

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά για την Πορτοκαλόπιτα

Για τη Βάση:

  • 1 πακέτο – Φύλλα Βυρητού (συνήθως 450-500 γρ.)
  • 5 τεμ. – Αυγά
  • 200 γρ. – Ζάχαρη
  • 200 μλ – Λάδι (σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
  • 200 μλ – Γάλα
  • 200 μλ – Χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα απ’ 2 τεμ. – Πορτοκάλια
  • 1 κουτ. του γλυκού γεμάτο – Σόδα (διαλυμένη στο χυμό)
  • 1 σακουλάκι – Δάκρυα σοκολάτας (ή σταγόνες)

Για το Σιρόπι:

  • 3 ποτήρια νερού – Ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερού – Νερό
  • Χυμό από 1 τεμ. – Πορτοκάλι

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία Σιροπιού: Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για το σιρόπι. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει μία βράση το σιρόπι, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού (από το 1 πορτοκάλι). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει πάρα πολύ καλά .

2. Ετοιμασία Φύλλου: Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα Βυρητού και τα τσαλακώνουμε με τα χέρια μας, αφήνοντας τα στην άκρη να στεγνώσουν ελαφρώς. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C .

3. Μίγμα Βάσης: Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη . Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Μετά προσθέτουμε το γάλα και ύστερα τον χυμό πορτοκαλιού , στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα .

4. Ολοκλήρωση Μίγματος: Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού , τα τσαλακωμένα φύλλα και τα δάκρυα σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί.

5. Ψήσιμο & Σιρόπιασμα: Ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει καλά (περίπου 45-55 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο). Μόλις βγει ζεστό από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με το πολύ κρύο σιρόπι (το μυστικό του σιροπιάσματος). Κόβουμε σε κομμάτια και αφήνουμε να απορροφηθεί και να κρυώσει. Δείτε κι άλλα Αγαπημένα Σιροπιαστά Γλυκά!


Χρόνοι Παρασκευής

Χρόνος Προετοιμασίας Σιροπιού: 5 λεπτά + Χρόνος Ψύξης ( 1 ώρα )

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 45-55 λεπτά (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες (με αναμονή σιροπιού)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τέλεια Σιροπιασμένη Πορτοκαλόπιτα

Το Σιρόπιασμα: Το κλειδί για τα σιροπιαστά γλυκά είναι η διαφορά θερμοκρασίας . Το ζεστό γλυκό πρέπει να συναντήσει το πολύ κρύο σιρόπι για να απορροφήσει σωστά και να γίνει αφράτο και ζουμερό χωρίς να λασπώσει.

Η Σόδα: Μην παραλείψετε τη σόδα (διαλυμένη στον χυμό). Η αντίδραση της σόδας με τον όξινο χυμό πορτοκαλιού δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα που κάνει τη ζύμη (τα φύλλα) εξαιρετικά αφράτη και γεμάτη φυσαλίδες.

Τα Φύλλα: Το φύλλο Βυρητού είναι συνήθως πιο λεπτό και αφήνει ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα από το κλασικό φύλλο κρούστας. Το τσαλάκωμα των φύλλων εξασφαλίζει ότι το σιρόπι θα πάει παντού.

Σερβίρισμα: Μπορείτε να τη σερβίρετε με μία στρώση από σαντιγί ή παγωτό βανίλια για να προσθέσετε ακόμη περισσότερη γεύση και υφή.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κλασικό Γαλακτομπούρεκο

Εύκολος Μπακλαβάς

Τούρτα Σοκολάτας με Πορτοκάλι

Η Συνταγή είναι της Klodjanna Shehi