Σιροπιαστά Μηλοπιτάκια είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Χωρίς υπερβολή, τα σιροπιαστά μηλοπιτάκια αποτελούν ύμνο στην ελληνική ζαχαροπλαστική! Η τραγανή κρούστα αγκαλιάζει τρυφερά κομμάτια μήλου, σιγοβρασμένα σε σιρόπι με άρωμα κανέλας και βανίλιας, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη γευστική εμπειρία. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τη γέμιση:
- Μήλα (τριμμένα): 2 κιλά
- Κυδώνι (μεγάλο, τριμμένο): 1
- Καστανή ζάχαρη: 80 γρ.
- Κανέλα: 10 γρ.
- Γαρύφαλλο: λίγο
- Σταφίδες: 60 γρ.
- Βανίλια: 1
- Καρύδια (τριμμένα): 200 γρ.
Για το γλυκό (φύλλο):
- Φύλλο κρούστας: 450 γρ.
- Βούτυρο Αγελαδινό (λιωμένο): 125 γρ.
Για το Σιρόπι (Βράσιμο 12 λεπτά):
- Νερό: 500 γρ.
- Ζάχαρη κρυσταλλική: 600 γρ.
- Βανίλια: 1
- Ξυλάκι κανέλας: 1
- Γαρύφαλλα: 3
- Χυμός λεμόνι: 150 γρ.
- Ροδόνερο (προαιρετικά): 7 γρ.
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάμε αρχικά ξεφλουδίζοντας τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά. Τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όπου έχω προσθέσει νερό και λίγο στημένο λεμόνι για να μη μαυρίσουν μέχρι να ξεκινήσουμε τη συνταγή.
Στην συνέχεια προσθέτω το υλικό έκπληξη και τρίβω ένα κυδώνι για να δώσει περισσότερη γεύση και άρωμα στα **Σιροπιαστά Μηλοπιτάκια** μας.
Έπειτα αδειάζω και σουρώνω τα τριμμένα μήλα και το κυδώνι. Τα πιέζω ώστε να φύγει η περιττή υγρασία και τα βάζω σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, τις βανίλιες και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σοτάρουμε τα μήλα για περίπου **15 λεπτά** ώστε να φύγει όλη η υγρασία. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια.
Αφού έχουν περάσει τα 15 λεπτά σοτάροντας τα μήλα, έχουν μείνει εντελώς στεγνά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε ένα μπολ μέχρι να τα χρειαστούμε.
Πάμε να φτιάξουμε τα μηλοπιτάκια μας: Παίρνουμε ένα ταψί με διαστάσεις 34×25 και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνειά του. Έπειτα προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο κρούστας από πάνω κάνοντας την ίδια διαδικασία (βουτυρώνουμε το δεύτερο φύλλο).
Αφού έχουμε τελειώσει το βουτύρωμα στα δύο φύλλα, παίρνουμε με το κουτάλι το μείγμα που έχουμε φτιάξει με τα μήλα και το προσθέτουμε επάνω στο φύλλο σε **μακρόστενη λωρίδα** στην αρχή του φύλλου. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρόλο και το τοποθετούμε μέσα στο βουτυρωμένο ταψί.
Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα με τα μήλα μας.
Κόβουμε ελαφρώς τα **Σιροπιαστά Μηλοπιτάκια** μας με ένα μαχαίρι σε ό,τι μέγεθος επιθυμεί ο καθένας και τα βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο που περίσσεψε.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους **160 βαθμούς** για περίπου **μία ώρα**, μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
Λίγο πριν βγάλουμε τα μηλοπιτάκια από το φούρνο, πάμε να φτιάξουμε το σιρόπι, όπου βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε για **12 λεπτά** από το σημείο βρασμού.
Έτοιμα ψημένα τα μηλοπιτάκια μας με χρυσοκίτρινο χρώμα που έχουν πάρει. Τα σιροπιάζουμε **ζεστά** όπως είναι με το **καυτό σιρόπι** και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα πασπαλίζω προαιρετικά με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης που ταιριάζει απίστευτα.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 85 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 12 λεπτά (για το σιρόπι) + Χρόνος κρυώματος.
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για πιο έντονο άρωμα, μπορείς να αντικαταστήσεις τη βανίλια στο σιρόπι με λίγο εκχύλισμα μαστίχας.
Το μυστικό για τραγανά **Σιροπιαστά Μηλοπιτάκια** είναι να σοτάρεις πολύ καλά τα μήλα, ώστε να φύγει όλη η υγρασία. Δες κι άλλες σιροπιαστές συνταγές για έμπνευση.
Για πιο πλούσια γεύση, αντικατέστησε τη μισή ποσότητα καρυδιών με αμύγδαλα. Δες ιδέες για φθινοπωρινά γλυκά με φρούτα.









