Γεια σας, φίλες μου! Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, οι σιροπιαστοί κόμποι είναι ένα γλυκό σχετικά εύκολο στην παρασκευή του. Απαιτούν απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθεΟι σιροπιαστοί κόμποι είναι ένα γλυκό που εκτός από την υπέροχη γεύση του, είναι και σχετικά εύκολο να το φτιάξεις. Με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, μπορείς να δημιουργήσεις μια λιχουδιά που θα απολαύσει όλη η οικογένεια.
Υλικά
Για να φτιάξουμε τη συνταγή μας, θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 100 γρ. Καλαμποκέλαιο
- 200 γρ. Γάλα (χλιαρό)
- 3 κ.σ. Ζάχαρη άχνη
- 50 γρ. Καρύδα τριμμένη
- 5 Αυγά
- 2 Βανίλιες
- 2 φακελάκια Μαγιά
- 1 φακελάκι Μπέικιν πάουντερ
- 1 τσιμπιά Αλάτι
- 1 κιλό Αλεύρι (περίπου)
Για το σιρόπι:
- 4 ποτήρια Νερό
- 4 ποτήρια Ζάχαρη
- 1 φλούδα από Λεμόνι
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη συνταγή.
1. Σε μία λεκάνη, ρίχνω το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και το καλαμποκέλαιο. ανακατεύω καλά.
2. Σε μία άλλη λεκάνη, ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (ζάχαρη, καρύδα, αυγά, βανίλιες, μπέικιν πάουντερ, αλάτι) και τα ανακατεύω καλά.
3. Σιγά σιγά, προσθέτω το μείγμα με το γάλα στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ζυμώνω μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη.
4. Σκεπάζω τη λεκάνη με μία πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες περίπου, σε ζεστό μέρος.
5. Χωρίζω τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. ανοίγω κάθε μέρος σε φύλλο διαστάσεων 35×35 εκ. περίπου.
6. Αλείφω κάθε φύλλο με βούτυρο και το διπλώνω στα τρία.
7. Κόβω το διπλωμένο φύλλο σε λωρίδες πλάτους 2 εκ. περίπου.
8. πιάνω κάθε λωρίδα και τη στρίβω σχηματίζοντας έναν κόμπο.
9. Τοποθετώ τους κόμπους σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
10. Αλείφω τους κόμπους με χτυπημένο αυγό.
11. Ψήνω τους κόμπους σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Για το σιρόπι:
1. Σε μία κατσαρόλα, ρίχνω το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού.
2. Βράζω το σιρόπι για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει.
3. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
4. Περιχύνω τους ζεστούς κόμπους με το κρύο σιρόπι.
5. Αφήνω τους κόμπους να σιροπιαστούν καλά για 1-2 ώρες πριν τους σερβίρω.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20-30 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 35 λεπτά (25 λεπτά για τους κόμπους + 10 λεπτά για το σιρόπι).
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 ώρες (με τον χρόνο αναμονής).
- Επιπλέον Χρόνοι: Ξεκούραση ζύμης, 2 ώρες. Σιρόπιασμα, 1-2 ώρες.
Χρήσιμα Tips για τους Σιροπιαστους Κόμπους
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι σιροπιαστοί κόμποι σας ακόμα πιο επιτυχημένοι:
- Αλεύρι: Η ποσότητα του αλευριού είναι ενδεικτική. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με την ποιότητα.
- Άρωμα: Μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά της ζύμης και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για πιο έντονο άρωμα.
- Πασπάλισμα: Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε τους κόμπους με σουσάμι ή τριμμένη καρύδα πριν τους ψήσετε.
- Σιρόπι: Είναι πολύ σημαντικό οι κόμποι να είναι ζεστοί και το σιρόπι κρύο, για να απορροφηθεί σωστά.
H συνταγή είναι της κας Μαίρη Αναστασοπούλου














