Απλή, γευστική και θρεπτική, η Σκορδομακαρονάδα με Μανιτάρια αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο για κάθε περίσταση. Χωρίς βαριά σάλτσα, αφήνει τα υλικά να πρωταγωνιστήσουν, αναδεικνύοντας τα αρώματα του σκόρδου και τις υφές των μανιταριών. Αυτή η συνταγή είναι μια παραλλαγή της κλασικής Ιταλικής “Aglio e Olio”, εμπλουτισμένη με δύο είδη μανιταριών για ακόμα πιο πλούσια γεύση. Είναι έτοιμη σε χρόνο ρεκόρ και είναι βέβαιο ότι θα γίνει αγαπημένη σας.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για 2-3 μερίδες:
- 250 γρ. Σπαγγέτι (ή όποιο ζυμαρικό θέλετε)
- ⅓ φλ. Ελαιόλαδο (περίπου 80 ml, χωρισμένο)
- 200 γρ. Λευκά Μανιτάρια (καθαρισμένα και κομμένα στη μέση)
- 100 γρ. Μανιτάρια πλευρώτους (κομμένα σε κομμάτια)
- 7-8 σκελίδες Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1.5 κγ (1 ½ κουταλάκι του γλυκού) ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2-3 κσ (κουταλιές της σούπας) Παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά – Σημείωση: η συνταγή αναφέρει ότι “εγώ δεν είχα διαθέσιμη”)
- Αλάτι για γεύση
- Προαιρετικά: Νιφάδες τσίλι (Chili flakes)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Βράσιμο Ζυμαρικών: Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κρατάμε ένα φλιτζάνι (περίπου 200 ml) από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά, πριν τα στραγγίξουμε. Αυτό το νερό είναι απαραίτητο για να δέσει η σάλτσα.
Σοτάρισμα Μανιταριών: Όσο βράζουν τα μακαρόνια, ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι (wok ή βαθύ) μία κσ ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα λευκά μανιτάρια και τα μανιτάρια πλευρώτους. Σοτάρουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά και να χάσουν όλα τα υγρά τους. Βγάζουμε τα μανιτάρια από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμασία Σκόρδου: Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (περίπου 60 ml) και το ψιλοκομμένο σκόρδο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και να βγάλει το άρωμά του. Δεν πρέπει να μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει.
Δέσιμο Σάλτσας: Προσθέτουμε στο τηγάνι, αν θέλουμε, τις νιφάδες τσίλι, μαζί με το κρατημένο νερό των ζυμαρικών και μισό κγ αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα να μαγειρευτεί (βράσει) για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γαλακτωματοποιηθεί η σάλτσα (να γίνει δηλαδή μια ελαφριά κρεμώδης υφή).
Συναρμολόγηση: Προσθέτουμε στο τηγάνι τα στραγγισμένα μαγειρεμένα μακαρόνια και τα σοταρισμένα μανιτάρια. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά μέχρι η σάλτσα να επικαλύψει όλα τα ζυμαρικά. Διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα: Πασπαλίζουμε κάθε πιάτο με τριμμένη παρμεζάνα (εφόσον έχουμε) και σερβίρουμε αμέσως τη ζεστή Σκορδομακαρονάδα με Μανιτάρια.
Καλή Απόλαυση
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 25 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει η Σκορδομακαρονάδα με Μανιτάρια πιο κρεμώδης, βεβαιωθείτε ότι το νερό των ζυμαρικών που κρατήσατε είναι πλούσιο σε άμυλο. Αυτό επιτυγχάνεται αν χρησιμοποιήσετε λίγο λιγότερο νερό κατά το βράσιμο των ζυμαρικών.
Αν θέλετε πιο πικάντικη γεύση, προσθέστε τις νιφάδες τσίλι στο τηγάνι μαζί με το σκόρδο για να βγάλουν τα αρώματά τους στο λάδι. Δείτε κι άλλες γρήγορες μακαρονάδες.
Για έξτρα φρεσκάδα, προσθέστε λίγο ξύσμα λεμονιού στο τέλος, πριν το σερβίρισμα. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα σπαγγέτι με ταλιατέλες για διαφορετική υφή, ή φτιάξτε μακαρονάδα με πέστο μανιταριών.
Σχετικές Συνταγές
Σπαγγέτι Aglio e Olio (με σκόρδο και ελαιόλαδο)
Μακαρονάδα με Ντοματίνια και Βασιλικό
Μανιτάρια στο Φούρνο με Σκόρδο











