Σμυρνέικα κουλουράκια

Μια κλασική, αγαπημένη συνταγή είναι τα Σμυρνέικα κουλουράκια. Άλλοι τα αρωματίζουν με μαστίχα, άλλοι με πορτοκάλι και κονιάκ. Τα λέμε σμυρνέικα και θεωρούμε δεδομένη τη μικρασιατική καταγωγή τους. Οι Σμυρνιές τα λένε απλώς πασχαλινά κουλουράκια

Υλικά

320 γραμμάρια βούτυρο
225gr ζάχαρη κρυσταλλική
2 κρόκοι αυγού
110 ml γάλα χλιαρό
90 ml χυμό πορτοκάλι
20 ml κονιάκ
1/2 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
Αλεύρι 750-850 gr

για το άλειμμα
1 κρόκο χτυπημένο με μία κουταλιά της σούπας γάλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο καλα μετά βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με τους κρόκους και τη βανίλια και χτυπάμε
Μετά το κονιάκ το πορτοκάλι και το γάλα κέικ τα ξαναχτυπάμε
Το μπέικιν το βάζουμε σε Λίγο αλεύρι και το ρίχνουμε μέσα μετά ρίχνουμε όλο το αλεύρι
Αφήνουμε τη ζύμη και 30-40 λεπτά να σταθεί.
Φτιάχνουμε τα κουλουράκια στο σχέδιο που θέλουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά

ΠΗΓΗ:Σταυρούλα Συμεωνίδου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κουλουράκια με μαχλέπι

Υλικά

2 φλιτζάνια ζεστό γάλα
220 γρ λιωμένο ανάλατο βούτυρο
1 φλιτζάνι + ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

4 κουταλιές της σούπας μαγιά
Αλεύρι … 4-5 κούπες ανάλογα με το αλεύρι σας. Δεν μετράω ποτέ.

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη ζάχαρη στο γάλα και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ
Προσθέτουμε το βούτυρο και μετά 4 κουπες αλεύρι το μαχλέπι, μοσχοκάρυδο και τη μαγιά.
Ανακατεύουμε.
Προσθέστε αλεύρι όσο χρειάζεται, θέλετε η ζύμη σας να είναι κολλώδης. Μην βάζετε πολύ αλεύρι εκτός και αν χρειάζεται.

Εάν βάλετε πολύ αλεύρι, θα καταλήξουν να είναι εξαιρετικά στεγνά.
θέλετε να είναι ωραία και μαλακά και αφράτα, οπότε η ζύμη σας πρέπει να είναι πολύ μαλακή και κολλώδης.
Σκεπάζουμε με μια-δυο πετσέτες και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να γεμίσει το μπολ.
Τα πλάθουμε και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα σε ταψι. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν
ξανά. Όταν είναι έτοιμο Ψήνετε στους 200 βαθμους για μιση ωρα περίπου ανάλογα το φουρνο σας

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΓαλακτομπούρεκο
Επόμενο άρθροΖελέ γάλακτος με μπανάνα