Οι Σουπιές με σπανάκι στο φούρνο είναι ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, που φτιάχνεται με την υπέροχη γεύση της σουπιάς και τα οφέλη του σπανακιού. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει και τραγανή κρούστα και είναι απίστευτα αρωματική! Εγώ τις σερβίρω συνήθως με λίγο ρύζι ή φρέσκο ψωμί και είναι το τέλειο κυριακάτικο γεύμα.

Υλικά:

  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 400 γραμμάρια σπανάκι, πλυμένο και στραγγισμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  3. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέστε τις σουπιές και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν.
  5. Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί.
  6. Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
  7. Ανακατέψτε καλά και σιγοβράστε για 15 λεπτά.
  8. Προσθέστε την πιπεριά και το σπανάκι και ανακατέψτε.
  9. Ρίξτε το φαγητό σε ένα ταψί και ψήστε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και το σπανάκι.
  10. Σερβίρετε ζεστό με ρύζι ή ψωμί.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Σουπιές με σπανάκι στο φούρνο σας ακόμα πιο επιτυχημένες:

  • Επιπλέον λαχανικά: Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά που σας αρέσουν, όπως καρότο, πατάτα ή κολοκυθάκι, για ακόμα πιο πλούσια γεύση.
  • Καυστικά: Αν είστε λάτρεις των πικάντικων, μπορείτε να προσθέσετε λίγο καυτερό πιπέρι στη σάλτσα.
  • Εναλλακτικές: Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρασί, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ζωμό λαχανικών.
  • Τυρί: Μια πολύ ωραία προσθήκη είναι να πασπαλίσετε το φαγητό με τυρί φέτα πριν το ψήσετε.

Καλή όρεξη!

H Photo ειναι της κας Ιφιγένεια Αγραφιώτη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σουπιές με κοφτό μακαρονάκι

Σουπιές με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά της συνταγής μας

1 σουπιά φρέσκια ή κατεψυγμένη 1000-1200 γρ. κομμένη σε μικρά κομμάτια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
500 γρ χυμό ντομάτας
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
πάπρικα γλυκιά
τζίντζερ σκόνη
αλάτι χοντρό
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
300 γρ μακαρονάκι κοφτό
1/2 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
2-3 μπαχάρια

Εκτέλεση της συνταγής μας

Πλένουμε, σουρώνουμε την σουπιά, την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, και την σωτάρουμε με το μισό λάδι σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μπαχάρι, τζίντζερ, πάπρικα, αλάτι, και αφήνουμε για 10 λεπτά να σωταριστούν.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 10 λεπτά να εξατμισθεί και προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και 1 λίτρο ζεστό
ζωμό λαχανικών ή νερό και αφήνουμε τη σουπιά να βράσει 20-25 λεπτά.
Προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα το μακαρονάκι και αφήνουμε 10 λεπτά να βράσει.

Αφαιρούμε από την θερμοκρασία, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, πιπέρι, κουνάμε λίγο την κατσαρόλα, αφήνουμε για 10 λεπτά και σερβίρουμε!!

Photο: Το Πιθάρι