Σπανακόπιτα με Τραχανά είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η σπανακόπιτα είναι μια αγαπημένη πίτα γνωστή για τη γεύση και την “ευκολία” στην παρασκευή της. Αυτή η συνταγή προσθέτει μια νότα πρωτοτυπίας με την προσθήκη τραχανά, ενός συστατικού που προσδίδει μια ιδιαίτερη υφή και γεύση στη γέμιση. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη γέμιση:

  • Σπανάκι: 1 κιλό, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • Πράσα: 2, ψιλοκομμένα
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια: 2, ψιλοκομμένα
  • Άνηθος: 1 ματσάκι, ψιλοκομμένο
  • Μυρώνια: 1 ματσάκι, ψιλοκομμένο
  • Φέτα: 300 γραμμάρια, τριμμένη
  • Αυγά: 3
  • Τραχανάς: 2 κουταλιές της σούπας
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη (φύλλο):

  • Αλεύρι: 600 γραμμάρια
  • Ξύδι: 2 κουταλιές της σούπας
  • Ελαιόλαδο: 2 κουταλιές της σούπας
  • Νερό: όσο χρειαστεί για μια μαλακή ζύμη

Για το ψήσιμο:

  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάμε τη συνταγή ετοιμάζοντας πρώτα τη γέμιση.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το σπανάκι, το πράσο και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν και να αποβάλλουν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε τον άνηθο, τα μυρώνια, τη φέτα, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς. Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε τα 3 αυγά και ανακατεύουμε ξανά. Αυτό είναι το μυστικό για να μη ‘βγάλει’ υγρά η Σπανακόπιτα με Τραχανά κατά το ψήσιμο.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε σταδιακά νερό μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Ζυμώνουμε για περίπου **10 λεπτά** μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για **30 λεπτά**. Αυτό βοηθάει στο εύκολο άνοιγμα των φύλλων.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτά, μεγάλα φύλλα. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα (τσαλακωμένα εάν είναι μεγάλα), αλείφοντας κάθε φύλλο με ελαιόλαδο.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.

Σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα, αλείφοντας και αυτά με ελαιόλαδο. Η Σπανακόπιτα με Τραχανά είναι έτοιμη για ψήσιμο.

Σπανακόπιτα με Τραχανά

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους **180°C** για περίπου **1 ώρα**, ή μέχρι να ροδίσει η πίτα και να γίνει τραγανή.

Σπανακόπιτα με Τραχανά


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά (Μαγείρεμα Γέμισης & Ζύμωμα)

Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 100 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 30 λεπτά (ξεκούραση ζύμης) + χρόνος κρυώματος γέμισης.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Ο τραχανάς απορροφά τα υγρά της γέμισης. Αν θέλετε πιο πηχτή γέμιση, αυξήστε την ποσότητα του τραχανά κατά μία κουταλιά. Δείτε κι άλλες αλμυρές πίτες για έμπνευση.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του σπανακιού με άλλα χορταρικά, όπως σέσκουλα ή λάπατα, για μια πιο «αγροτική» Σπανακόπιτα με Τραχανά. Δοκιμάστε και την αλμυρή κολοκυθόπιτα.

Για έξτρα άρωμα, προσθέστε στη γέμιση λίγο μοσχοκάρυδο. Πριν το ψήσιμο, χαράξτε την επιφάνεια της πίτας για να ροδίσει καλύτερα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Τυρόπιτα Χωριάτικη με Χοντρό Φύλλο

Τραχανάς με Φέτα και Ντομάτα

Πίτα με Κοτόπουλο και Μανιτάρια


 

H Συνταγή είναι της κας Vasiliki Saltaoura τα υλικά της γέμισης είναι κατ εκτίμηση