Σπανακοτυρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο

Η συνταγή της κας Ελίνας Σκλαβού για σπανακοτυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον! Φαίνεται εύκολη στην εκτέλεση, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, και γευστικότατη, χάρη στο συνδυασμό σπανακιού, φέτας και χωριάτικου φύλλου.

Μου αρέσει ιδιαίτερα η χρήση φρέσκων υλικών, όπως το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμύδια, που δίνουν στη γέμιση πλούσια γεύση και φρεσκάδα. Επίσης, η προσθήκη φέτας και μυρωδικών, όπως άνηθος και μαϊντανός, απογειώνει το άρωμα και κάνει την σπανακοτυρόπιτα ακαταμάχητη.

Υλικά

Για τη ζύμη:

1 αυγό ολόκληρο
1 κρόκος αυγού
100ml. ελαφρύ λάδι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
250ml. χλιαρό νερό
2 κ.γ. αλάτι
700γρ. αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αυγό, τον κρόκο, το λάδι και τη μαγιά.
Διαλύστε το αλάτι στο χλιαρό νερό και ρίξτε το στο μείγμα με τα αυγά.
Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμενο και ζυμώστε για 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Χωρίστε τη ζύμη σε 20 ίσα μέρη και πλάστε τα σε στρογγυλά μπαλάκια.
Ανοίξτε τα μπαλάκια σε πολύ λεπτά φύλλα με τη βοήθεια ενός πλάστη και λίγο νισεστέ.

Για τη γέμιση:

1/2 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
1 πράσο
1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι
Πιπέρι
1 αυγό χτυπημένο
200γρ. φέτα

Εκτέλεση:

Πλένετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο.
Ζεματίζετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 2-3 λεπτά και στραγγίζετε καλά.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα ζεματισμένα λαχανικά, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέστε το χτυπημένο αυγό και τη φέτα και ανακατέψτε καλά.

Συναρμολόγηση:

Λαδώστε ένα τσέρκι 27 εκ.
Απλώστε 5 φύλλα ζύμης στο ταψακι, λαδώνοντας καλά κάθε φύλλο.
Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση σπανακιού πάνω από τα φύλλα.
Επαναλάβετε τα στρώματα με 3 φύλλα ζύμης, γέμιση και 5 φύλλα ζύμης, λαδώνοντας πάντα ενδιάμεσα.
Κλείστε τα άκρα της ζύμης προς τα μέσα.
Αλείψτε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό.
Ψήστε τη σπανακοτυρόπιτα στους 160°C με αέρα για περίπου 2 ώρες, μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί ομοιόμορφα.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Υλικά

Ζύμη

800 γραμμάρια αλεύρι Μάννα κίτρινο κοσκινισμένο
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό χλιαρό όσο πάρει
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
3/4 της συσκευασίας βιτάμ soft
Νισεστε για το άνοιγμα των φύλλων

Γέμιση
800gr φρέσκο σπανάκι καθαρισμένο κομμένο και στημένο πολύ
καλά με αλάτι να βγάλει όλα τα υγρά του
2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
2 μεγάλα πράσα
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος (τα κρεμμύδια και τα πράσα κομμένα σε φέτες τα αχνίζουμε με λίγο νερό και αλάτι
για να φύγει η αψάδα τους
750gr φέτα πιπεράτη σε κύβους + 2 αυγά λίγο πιπέρι
(Βάλτε όσο σας αρέσει δοκιμάζοντας πάντως το πικάντικο της φέτας πριν σπάσετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου)

Εκτέλεση

Όταν εννοείς Τελικά της ζύμης και φτιάξω μία μαλακή και εύκαμπτη μπάλα την αφήνω να ξεκουραστεί για 20 με 30 λεπτά
Στη συνέχεια κόβω τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και ανοίγω το καθένα με τον πλάστη σε μέγεθος πιάτου και το καλύπτω με καρυδάκια βουτύρου
Βάζω το κάθε φύλλο σε (πλαστικό) πιάτο με νισεστέ πάνω-κάτω στην κατάψυξη.
Εάν έχετε λίγο χώρο βάζετε ανά δύο τα φύλλα στο ίδιο πιάτο με χώρισμα από αντικολλητικό χαρτί

Τ αφήνω τουλάχιστον για 40 λεπτά. Βγάζω τα δύο πιάτα και ανοίγω το κάθε φύλλου τόσο λεπτό ώστε το πρώτο να καλύπτει τον πάτο του ρηχού
ταψιού της κουζίνας και να εξέχει λίγο από αυτόν τα πλαϊνά
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για το δεύτερο φύλλο
Με αυτά τα δύο καλύπτω τον πάτο του βουτυρωμένο ταψιου
Από πάνω ρίχνω τη γέμιση και τη στρώνουμε με ένα πιρούνι τελειώνω με τα δύο τελευταία φύλλα από πάνω.

Χαράζω σε κομμάτια, βάζω το υπόλοιπο της συσκευασίας του βουτύρου σε καρυδάκια πάνω από τα κομμάτια
Ραντίζω την πίτα με νερό και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις για 10 λεπτά στο Max και κάτω στον πάτο, χαμηλώνω στους 200
βαθμούς πάντα αντιστάσεις για άλλα περίπου 50 με 55 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας

Καλή επιτυχία

Η Συνταγή είναι της κας Foteini Theologitou

Προηγούμενο άρθροΟι πιο νόστιμες πατάτες φούρνου για να συνοδευσουν το Αρνί στην σούβλα
Επόμενο άρθροΑπολαύστε Σιροπιαστές Φωλίτσες Σοκολάτας: Ένα Γλυκό γεμάτο Αρώματα και Γεύσεις!