Σπανακοτυρόπιτα στο Τηγάνι είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτή η πίτα είναι ένα πραγματικό διαμάντι! Η τραγανή ζύμη αγκαλιάζει μια ζουμερή γέμιση από σπανάκι και φέτα (ή έμενταλ), δημιουργώντας μια ακαταμάχητη γευστική πανδαισία. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
- Αλεύρι 00: 350 γρ.
- Μαγιά στιγμής (για πίτσα και focaccia): 1 κουταλάκι του γλυκού
- Χλιαρό νερό: Περίπου 180 ml
- Αλάτι: 1 πρέζα
Για τη γέμιση:
- Σπανάκι (κατεψυγμένο): 400 γρ.
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: 2 κουταλιές της σούπας
- Αλάτι
- Φέτα τριμμένη (ή άλλο τυρί, όπως έμενταλ): 100 γραμμάρια
Για το ψήσιμο:
- Βούτυρο για το τηγάνι (διαμέτρου 25 εκ.): 1 κουταλιά
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Σωτάρετε το κατεψυγμένο σπανάκι μέσα σε λάδι και αλάτι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το νερό του. Στη συνέχεια σβήστε το και αφήστε το να κρυώσει. Είναι σημαντικό να φύγει η υγρασία για να γίνει τραγανή η Σπανακοτυρόπιτα στο Τηγάνι.
Σε ένα μπολ βάζετε το χλιαρό νερό, το αλάτι, τη μαγιά, ανακατεύετε και προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι.
Ζυμώνετε για μερικά λεπτά. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη.
Ανοίγετε το ένα φύλλο ζύμης. Βουτυρώνετε ένα τηγάνι διαμέτρου 25 εκατοστών, βάζετε το πρώτο φύλλο ζύμης στο τηγάνι και γεμίζετε με το σπανάκι και το τριμμένο τυρί (φέτα ή έμενταλ).
Ανοίγετε το δεύτερο φύλλο ζύμης, καλύπτετε το σπανάκι με αυτό και γυρίζετε τις άκρες για να κλείσετε την πίτα.
Κλείνετε το καπάκι του τηγανιού και ψήνετε σε **πολύ χαμηλή φωτιά**.
Μετά από 5 λεπτά, ελέγχουμε αν έχει ροδίσει από κάτω. Τη γυρίζετε με τη βοήθεια του καπακιού ή ενός πιάτου, τη ξαναβάζετε στο τηγάνι και τη ψήνετε, ελέγχοντας αν έχει το χρώμα που μας αρέσει περισσότερο. Τη σβήνετε και τη βάζετε αμέσως σε ένα πιάτο. Ελπίζω να σας αρέσει!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Στο τηγάνι): 10-15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 35 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 0 λεπτά.
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να σοτάρετε μαζί με το σπανάκι λίγο πράσο ψιλοκομμένο.
Φροντίστε η ζύμη να είναι καλά ζυμωμένη για να γίνει τραγανή. Αντί για μαγιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο ξύδι για πιο τραγανή υφή. Δείτε κι άλλες συνταγές για αλμυρές πίτες.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τυρί θέλετε για τη γέμιση, όπως γραβιέρα ή κασέρι. Για πιο κλασική ελληνική γεύση, προτιμήστε φέτα. Η **Σπανακοτυρόπιτα στο Τηγάνι** με φέτα είναι πάντα επιτυχία. Δείτε ιδέες για συνταγές για πρωινό.










