Το Σφουγγάτο το Μυτιληνιό είναι ένα πιάτο που θυμίζει έντονα σφουγγάτο Κύθνου, αλλά η προσθήκη του λαδοτυριού του δίνει μια ξεχωριστή, πικάντικη γεύση. Είναι τόσο αφράτο, που όντως μοιάζει με σφουγγάρι, και είναι ένα ιδανικό φαγητό για το καθημερινό ή το κυριακάτικο τραπέζι. Εγώ το λατρεύω και το σερβίρω με μία δροσερή σαλάτα.
Υλικά
1 κιλό κολοκυθάκια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό 6-7 αυγά χτυπημένα ελαφρά
3 κουταλιές της σούπας άνιθο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας δυόσμο ξερό
300 γρ. φέτα
300 γρ.λαδοτύρι Μυτιλήνης η κεφαλοτύρι η regato
200 γραμμάρια μυτζήθρα ξερή
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό όχι πολύ καλά γεμάτο
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Λίγη φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
Πλένουμε και τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκύθια. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά τους.
Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε με τα χέρια μας τα βάζουμε σε μία μεγάλη κούπα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια φρέσκα και ξηρά τον άνηθο το δυόσμο το πιπέρι και τα τυριά.
Δείτε Επίσης: Συνταγή του Σφουγγάτο Κύθνου
Ρίχνουμε τα αυγά, δυο-τρεις κουταλιές φρυγανιά ώστε το μείγμα μας να μην είναι ούτε σφιχτό ούτε πολύ αραιό προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 50- 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Σφουγγάτο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Στράγγισμα: Είναι πολύ σημαντικό να στραγγίξετε τα κολοκύθια πολύ καλά, διαφορετικά το μείγμα θα γίνει πολύ νερουλό.
- Μυρωδικά: Ο συνδυασμός του δυόσμου και του άνηθου είναι αυτός που δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα του σφουγγάτου. Μην τα παραλείψετε.
- Τυριά: Χρησιμοποιήστε τοπικά τυριά, όπως το λαδοτύρι Μυτιλήνης, για να δώσετε την αυθεντική γεύση στο πιάτο. Αν δεν βρείτε, το κεφαλοτύρι και το regato είναι καλές εναλλακτικές.
- Φρυγανιά: Η φρυγανιά λειτουργεί σαν συνδετικό υλικό, γι’ αυτό προσθέστε την σταδιακά μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση.
Καλή Απόλαυση
Η Συνταγή είναι της κας Ραλλούς Ψαραδέλλη











