Ρυζόγαλο

Κάθε μπουκιά ξυπνάει νοσταλγικές αναμνήσεις. Θυμόμαστε την μαμά στην κουζίνα, να ανακατεύει αργά την κατσαρόλα, με το πρόσωπό της γεμάτο αγάπη και φροντίδα. Θυμόμαστε τα ζεστά βράδια του χειμώνα τυλιγμένοι σε μια κουβέρτα, να απολαμβάνουμε αυτό το ζεστό, γλυκό γλυκό.

Αυτό το ρυζόγαλο δεν είναι απλά ένα γλυκό. Είναι μια σπιτική λιχουδιά, φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι. Είναι μια γεύση που μας συντροφεύει από τα παιδικά μας χρόνια και μας φέρνει γλυκές αναμνήσεις.

Υλικά:

  • 6 ποτήρια νερό
  • 300 γρ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
  • 1 βανίλια
  • 1,5 κουτί γάλα ζαχαρούχο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού (προαιρετικά)
  • Κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και το ρύζι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  2. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, τη βανίλια, και (αν θέλουμε) τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
  3. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζόγαλο να κρυώσει.
  5. Σερβίρουμε με πασπαλισμένη κανέλα.

Συμβουλές:

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 1/3 του γάλακτος με νερό, για να γίνει το ρυζόγαλο πιο ελαφρύ.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο γάλα, για να γίνει η κρέμα πιο πυκνή.
  • Μπορούμε να γαρνίρουμε το ρυζόγαλο με σιρόπι φρούτων, ξηρούς καρπούς ή σταφίδες.

Καλή όρεξη!

H Συνταγή είναι της κας Μαίρη Αναστασοπούλου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή\

Ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα

Ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα

Το ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα είναι θρεπτικό και πολύ εύκολο στο να το φτιάξετε στο σπίτι. Εμείς σας παρουσιάζουμε μία συνταγή της γιαγιάς που θα σας ξετρελάνει.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε :

100 γρ. ρύζι γλασέ ή αρμπόριο (αυτό που χρησιμοποιούν στο ριζότο)
1200 γρ. γάλα Κατσικίσιο φρέσκο από την Φάρμα μας
100 γρ. ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στη μέση
κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από την κανέλα) σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν το κατσικίσιο γάλα πάρει βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε το ρυζόγαλο να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια κουτάλα. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, ώστε το ρυζόγαλο να αχνίζει αλλά να μην κοχλάζει. Είναι έτοιμο όταν το ρύζι έχει μαλακώσει και το μείγμα έχει χυλώσει. Αποσύρουμε, αφαιρούμε τις φλούδες και γεμίζουμε ατομικά μπολ. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο, αν δεν τα σερβίρουμε αμέσως. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤα τυροπιτάκια του Καφέ
Επόμενο άρθροΚέικ με Σταγόνες Μαύρης Σοκολάτας…σοκολατένιο πάρτι στο στόμα: