Στριφτή xoρτόπιτα κοζάνης

Η Στριφτή χορτόπιτα Κοζάνης είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Κοζάνης με ιστορία. Η ζύμη της, αφράτη και τραγανή ταυτόχρονα, αγκαλιάζει τρυφερά τα χόρτα εποχής, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που θα σας ενθουσιάσει.

Είτε την απολαμβάνετε ζεστή ή κρύα, η Στριφτή χορτόπιτα Κοζάνης αποτελεί ιδανικό σνακ ή ορεκτικό για κάθε περίσταση. Η απλότητα της συνταγής της την καθιστά εύκολη στην παρασκευή, ενώ η γευστική της υπεροχή θα σας αφήσει άφωνους.

Ανακαλύψτε τα μυστικά της Στριφτής χορτόπιτας Κοζάνης και φέρτε στην κουζίνα σας ένα κομμάτι από την πλούσια παράδοση της ελληνικής κουζίνας!

Υλικά

για τα φύλλα

1 σουρωτή ή σόδα αναψυκτικό (330 ml)
70 γρ. χλιαρό νερό
5 κ. σ ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο,
λίγο μηλόξυδο ή τσίπουρο,
70 γρ. προζύμι το είχα αναπιάσει από την προηγούμενη ημέρα, ( υπολογίστε ανάλογα το αλεύρι)
1 πρέζα ζάχαρη
λίγο αλάτι
αλεύρι περίπου 720 -750 γρ (.ανάλογα το αλεύρι)

Μου είχε απομείνει λίγο προζύμι

Εκτέλεση

Έβαλα σε μια λεκάνη το χλιαρό νερό και έριξα το ελαιόλαδο, μια πρέζα ζάχαρη και το προζύμι ..
Ανακάτεψα καλά να ενσωματωθεί το προζύμι, έριξα στη συνέχεια το μηλόξυδο, τη σουρωτή και το αλεύρι… . Στο τέλος πρόσθεσα το αλάτι..,,
Έφτιαξα μια ζύμη εύπλαστη , μαλακή όπως είναι ο λοβός του αυτιού… Την σκέπασα και την άφησα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί…. Στη συνέχεια την έκοψα σε 7 κομμάτια και άνοιξα τα φύλλα μου…. Πήρα ένα από τα κομμάτια και άνοιξα με τη βοήθεια νισεστέ το πρώτο φύλλο….. ….

Πέρασα την επιφάνειά του με ελαιόλαδο και τοποθέτησα λίγη από τη γέμιση κατά μήκος (σε λωρίδα), κοντά στην μια άκρη……
Τύλιξα σε ρολό και το τοποθέτησα στο κέντρο του σινι μου σε σχήμα σαλίγκαρου.. (το σινί να είναι λαδωμένο)… Συνέχισα ανοίγοντας το δεύτερο φύλλο..
Μόλις το άνοιξα στο επιθυμητό μέγεθος, πέρασα την επιφάνειά του με ελαιόλαδο και άπλωσα τη γέμιση, όπως ακριβώς έκανα και στο πρώτο φύλλο…
Τύλιξα. και πάλι σε ρολό και μετέφερα το ρολό στο σινί ξεκινώντας από το σημείο που σταμάτησε το πρώτο ρολό για να συνεχίσω το σαλίγκαρο
Συνέχισα έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση και να ολοκληρωθεί ο σαλίγκαρος.

Η γέμιση ήταν αυτή της παραδοσιακής χορτόπιτας…. άγρια χόρτα, σπανάκι, σέσκουλα, λάπατα, καυκαλήθρες, πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθος, μαϊντανός και ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο.. Πρόσθεσα 2-3 κ. σ τραχανά για να τραβήξει τα υγρά της πίτας και κατσικίσιο τυρί….
Πέρασα την πίτα μου με ελαιόλαδο, την ράντισα με λίγο νερό και την έψησα ε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 200°C, μέχρι να ροδίσει καλά …., για περίπου 60′ με 80′. ……….

Καλή Επιτυχία…..

ΠΗΓΗ:  Μαγειρεύοντας με την marianna

Προηγούμενο άρθροΕύκολο και γρήγορο πρωινό με τυρί και κίτρινο τυρί
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο στο τηγάνι Λεμονάτο