Το Τρουφάτο-Μυρμηγκάτο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, γιατί συνδυάζει την αφράτη υφή του κέικ με την πλούσια γεύση της σοκολάτας. Πρόκειται για μία συνταγή που, ενώ φαίνεται σύνθετη, είναι στην πραγματικότητα πανεύκολη και οικονομική, ενώ ταυτόχρονα το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει τους πάντες. Μέσα από αυτή τη συνταγή, μπορώ να σας δείξω πώς να φτιάξετε ένα γλυκό που θα σας κάνει να νιώθετε ότι είστε επαγγελματίας ζαχαροπλάστης.


Υλικά για το Τρουφάτο-Μυρμηγκάτο

  • 6 αυγά
  • 1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα του τσαγιού αλεύρι
  • 2 μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 125 γρ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1/2 κούπα τρούφα

Υλικά για το Σιρόπι

  • 3 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
  • 3 κούπες του τσαγιού νερό
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Υλικά για το Γλάσο

  • 7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 125 γρ. μαργαρίνη
  • 4 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1/2 ποτήρι γάλα

Εκτέλεση της Συνταγής

Χτυπάω τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια, προσθέτω σιγά-σιγά τα αυγά, το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια και την τρούφα. Βουτυρώνω ένα ταψάκι 28 εκ. και απλώνω ομοιόμορφα το μείγμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για 30-40 λεπτά.

Ενώ ψήνεται το κέικ, ετοιμάζω το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βάζω τη ζάχαρη, το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα βράζω για 3-4 λεπτά από το σημείο βρασμού. Αφού βγει το κέικ από τον φούρνο και κρυώσει λίγο, το σιροπιάζω.

Για να φτιάξω το γλάσο, βάζω σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τη μαργαρίνη. Τα ανακατεύω καλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξουν. Όταν πήξει το γλάσο, το κατεβάζω από τη φωτιά και τότε ρίχνω τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.

Αφού έχω σιροπιάσει το γλυκό, απλώνω το γλάσο ομοιόμορφα στην επιφάνεια του κέικ. Εγώ έριξα από πάνω τρούφα και λίγο ινδοκάρυδο για επιπλέον γεύση.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30-40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα

Χρήσιμα Tips για το Τρουφάτο

Για να γίνει ακόμα πιο νόστιμο το Τρουφάτο-Μυρμηγκάτο, χρησιμοποιήστε μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου για να αφρατέψει καλύτερα όταν τη χτυπάτε με τη ζάχαρη.

Όταν σιροπιάζετε το γλυκό, βεβαιωθείτε ότι το κέικ είναι χλιαρό και το σιρόπι ζεστό.

Μπορείτε να προσθέσετε ινδοκάρυδο ή ακόμα και τριμμένα καρύδια στο μείγμα του κέικ για να του δώσετε άλλη διάσταση στη γεύση.

Η Συνταγή είνα της ελενη τσιουκανη