Τριμμένο Κέικ με ρικότα και Nutella

Υλικά

400 γραμμάρια αλευριού 00 (το αλεύρι 0 είναι επίσης καλό)
150 γραμμάρια ζάχαρης (για πιο ρουστίκ ψίχουλα χρησιμοποιήστε μαύρη ζάχαρη)
120 γρ. Βούτυρο
2 ολόκληρα αυγά
8 γρ. Μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι βανιλίνης
nutella (περίπου 5/6 γεμάτα κουτάλια)
250 γρ ρικότα (χρησιμοποίησα ρικότα αγελάδας) Dirollo
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 φόρμα περίπου 24 cm (με μεγαλύτερο καλούπι θα έχετε χαμηλότερο θρυμματισμό)
ζάχαρη άχνη

Μέθοδος

1- Βουτυροαλευρώστε μία φόρμα περίπου 24 cm (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο έως 26 cm)
2- προσθέστε τη ζάχαρη στο αλεύρι, μια πρέζα αλάτι, εκχύλισμα βανίλιας, μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε καλά.
3- Σε αυτό το σημείο προσθέστε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια (το καλοκαίρι προτείνω να χρησιμοποιήσετε κρύο βούτυρο από το ψυγείο)
4- Με τα δάχτυλά σας, ανακατέψτε το βούτυρο με το αλεύρι, δημιουργώντας ένα είδος άμμου.
Για αυτήν τη λειτουργία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια ένα μπλέντερ
5- Τώρα προσθέστε τα δύο αυγά και ανακατέψτε χωρίς ζύμωμα αλλά δημιουργώντας ψίχουλα
6 – Προσθέστε τη ζάχαρη (δύο κουτάλια) στη ρικότα και ανακατέψτε τα καλά (αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού, θα δώσει μια πινελιά φρεσκάδας σε όλα).
7- Πάρτε τα μισά ψίχουλα και πηγαίνετε και στρώστε του καλουπιού προσπαθώντας να το σηκώσετε για μερικά εκατοστά στα τοιχώματα της φόρμας

8- Με την παλάμη του χεριού σας πιέστε λίγο για να το κολλήσετε και να σφήξει
9- Βάλτε κουταλιές Nutella και ricotta, η μία κουταλιά δίπλα στην άλλη
10- Ισιώστε με ένα κουτάλι και καλύψτε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα ψίχουλα
11- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° για περίπου 30/35 λεπτά (ελέγχετε πάντα γιατί κάθε φούρνος έχει τις δικές του αποδόσεις).
12- Μόλις ψηθεί αφήστε το να κρυώσει για 20 λεπτά στο καλούπι του.
13- Βγάλτε από την φόρμα το κεικ και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη
Συμβουλές:
– αντί για Nutella μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ricotta, ή ricotta και μαρμελάδα, μόνο μαρμελάδα, κρέμα και Nutella, κρέμα σοκολάτας ή κρέμα φυστικιού
– στα ψίχουλα που θα βάλετε στην επιφάνεια μπορείτε να προσθέσετε μερικά ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή φουντούκια
– αντικαθιστώντας περίπου 40 γραμμάρια αλεύρου με κακάο, μπορείτε να φτιάξετε μια θρυμματισμένη σοκολάτα για να γεμίσετε όπως θέλετε.

ΠΗΓΗ: https://cucinaconmegraziellaeraffaele.it/

Προηγούμενο άρθροΟι καλύτερες κροκέτες ρυζιού
Επόμενο άρθροΚέικ Σοκολάτας Γεμιστό με κρέμα