Τα μελομακάρονα είναι το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων, αγαπημένο μικρών και μεγάλων. Η μυρωδιά τους γεμίζει το σπίτι με αρώματα κανέλας και γαρύφαλλου, δημιουργώντας μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα.
Αυτή η συνταγή θα σας οδηγήσει βήμα-βήμα στη δημιουργία των πιο νόστιμων και εύκολων μελομακάρονων που έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Υλικά:
Για το σιρόπι:
600 γραμμάρια νερό
750 γραμμάρια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Για τη ζύμη:
125 γραμμάρια ζάχαρη
250ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
250ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
190 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρκή
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
100γρ αλεσμένα καρύδια
για την διακόσμηση
Μπόλικο μέλι
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσουμε.
για τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε ζάχαρη κρυσταλλική, χυμό πορτοκάλι, μέλι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα από ένα ολόκληρο ακέροτο το πορτοκάλι την κανέλα το γαρύφαλό και ανακατεύουμε ενωθούν όλα τα υλικά μαζί
Μετα κοσκινίζουμε αλεύρι και το σιμιγδάλι και αφού κοσκινίζουμε περίπου τη μισή ποσότητα προσθέτουμε την σόδα και την αμμωνία κακοσκινίζουμε
όλα μαζί και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη
Σε αυτό το σημείο θα χρησιμοποιήσουμε το χέρι μας για να ανακατέψουμε όλα τα υλικά καλά μαζί και να πάρουμε και τα αλεύρι γύρω-γύρω από τα τοιχώματα του μπολ
Τώρα η ζύμη είναι έτοιμη δώστε της 5 λεπτά χρόνο να απορροφήσει το σιμιγδάλι να μην κολλάει στα χέρια και είναι έτοιμη να την πλάσουμε.
Θα χρειαστούμε ένα ταψάκι του φούρνου με λαδόκολλα και φυσικά έναν τρίφτη κουζίνας για να κάνουμε ένα υπέροχο σχέδιο
Παίρνουμε 20 γραμμάρια ζύμης προσοχή μην πάρετε περισσότερο γιατί φουσκώνουν και γίνονται πολύ μεγάλα μετά πατάμε την ζυμη στο τριφτη
γυρίζουμε και έτοιμα.Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μελομακάρονα που η δόση μας βγάζει 60 τεμάχια
Καλό είναι να κάνουμε ταψί ταψί γιατί βγάζει περίπου δύο ταψια της κουζίνας και να ψήσουμε ξεχωριστά στους 170° κελσίου 20 με 22 λεπτά ανάλογα
το μέγεθος και τον φούρνο
Συνεχίζουμε τώρα με κρύο σιρόπι και ένα σουρωτήρι και όπως είναι καυτά από τον φούρνο βουτάμε απευθείας στο κρύο σιρόπι είναι πολύ σημαντικό
να είναι παγωμένο το σιρόπι μας και πολύ πολύ ζεστά τα μελομακάρονα για να μελώσουν τραγανά απ έξω και να μελώσουν μέχρι την καρδιά τους 10
έως 12 λεπτά τα βουτάμε στο σιρόπι και έπειτα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι. Κάνουμε το ίδιο και για τα δύο ταψάκια
Για το σερβίρισμα
Σε μια πιατέλα λίγο μέλι κάτω και βάζουμε τα μελομακάρονα σειρά μπόλικο μελάκι από πάνω και θα χρειαστούμε και περίπου 100 γραμμάρια
αλλεσμένα καρύδια για να στολίσουν όμορφα τα μελομακάρονα μας